Péntekenként várják a híveket a keresztútra

2021. március 2. (kedd)

Még öt alkalommal járhatják végig a keresztutat a katolikus hívek a keszthelyi templomokban is. Húsvétig minden pénteken lehetőség van végigkísérni Jézus szenvedésének és kereszthalálának útját. A járványügyi szabályok betarthatósága miatt idén csak a nagyobb templomokban szervezik meg a keresztutat.

Múlt pénteken is végigjárhatták a keresztutat a hívek a Szent Család templomban A katolikus keresztény hagyománynak megfelelően minden templomban látható a Jézus szenvedését ábrázoló 14 állomás, mely a halálra ítélésétől kezdve a feltámadásáig mutatja be az eseményeket. Mindegyik stációnál közösen imádkoznak és térdelnek le a Megváltó előtt a hívek. Sokan évek óta járnak a keresztútra, többek számára kihagyhatatlan.

„Mindig a gyermekeimért és az unokáimért, menyeimért. Hát a fiam sajnos messze van és nagyon kell féltenem. És én mindig azért imádkozom. Ez nagyon szép. Végül is a körmenetek is nagyon szépek ám, azokat sem szoktam kihagyni, de ez, ez valóban annyira megható, hogy az ember szinte beleéli magát.” – osztotta meg Orcziné Mária.

A böjti időszakban a feltámadásra készülnek fel lelkiekben a hívek, ehhez segít hozzá a keresztút is. A katolikus egyház tanítása szerint a szenvedéstörténet felidézése az egyik legjelentősebb momentum a húsvét előtti hetekben.

„A legnagyobb misztérium az az, ahogyan azt Jézus Krisztus is mondja, hogy annál nagyobb szeretete senkinek nincs, mint aki életét adja a barátaiért. És maga az Isten jön el, aki emberré lesz és ő az, aki meghal értünk. És a keresztút az mégis kicsikét egyesülés Jézus Krisztusnak a szenvedésével, hiszen mindannyian hordozzuk saját keresztünket, nehézségeinket,küzdelmeinket, problémáinkat. És a keresztút az egyrészt egyesülés Jézus Krisztussal, másrészt pedig magának Jézus Krisztusnak nagy szeretetének az elmélkedése.” – ismertette Mókos János diakónus.

A keresztút megtartásánál is figyelembe kell venni a járványügyi szabályokat. A maszkviselés továbbra is kötelező a templomokban, valamint a távolságot is meg kell tartani. Ezért jellemzően azokba a templomokba várják a híveket, ahol ezt nehézség nélkül be tudják tartani. A 14 stációs utat a 14. századtól kezdődően járják végig a katolikus keresztény hívek. A keszthelyiek esetében az esemény látogatottsága a tapasztalatok szerint nem csökken.

„Úgy látom, hogy egyre inkább keresett a keresztúti ájtatosság. Hiszen különböző korosztályoknak megfelelően tudjuk megszervezni őket. Tehát az idősebb korosztálytól egészen a fiatalokig különböző témákban, illetve különböző szövegekkel, elmélkedésekkel tudunk készülni. Éppen ezért gyakran szervezzük a gyermekek számára, családok számára a családok keresztútját, illetve az idősekkel a hagyományos keresztutat végezzük leginkább.”

A Szent Család templomban délután fél 4-kor, a Főtéri és a Kármel templomokban pedig este negyed 6-kor kezdődik a keresztút a böjti időszak minden péntekén.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7853-pentekenkent-varjak-a-hiveket-a-keresztutra