Postakocsival a Festeticsek nyomában

2019. október 30. (szerda)

A 18-19. századba repíti vissza az utazót a Helikon Kastélymúzeum új postakocsija. Az intézmény egy pályázatnak köszönhetően építtette meg a korhű, ugyanakkor a 21. század elvárásainak megfelelő járművet. Jelenleg próbakörökön tesztelik az útvonalakat, amelyeken Keszthely és a Festeticsek történetével, valamint a környék természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Már több próbaúton is túl van az a postakocsi, amelyet egy szlovén-magyar együttműködésnek köszönhetően készíttetett a Helikon Kastélymúzeum. Vasárnap a média munkatársai tapasztalhatták meg a régi idők utazási lehetőségeit.

A két ló vontatta postakocsi a Festetics-kastély parkjából indult útnak. Ezúttal egy kis kört tett, amelyen a résztvevők megismerkedhettek Keszthely város és a Festeticsek történetével. A jármű a Széchenyi utcán keresztül érkezett meg a Fő térre, az útvonal első állomásához. A különböző túrákon idegenvezető tájékoztatja az utasokat a főbb látnivalókról és történeti háttérről.

„Van egy olyan kör, ami betyárkör néven fut. Talán ez a leglátványosabb, hiszen itt betyártámadás is ér minket a Fenyves allén haladva. A leghosszabb körünk Zalaszántóra megy át, és ott is van természetesen egy finom ebéd a programban. Itt a mézeskalács ház, a mézeskalács szimbólum és a mézeskalács története a legérdekesebb. A negyedik kör pedig a Keszthelyi-hegység természeti értékei, ahol a Nagymezőn egy piknik során egy kicsit közelebb kerülünk a természethez és valóban lelassulunk itt a postakocsival utazva.” – tájékoztatott Csorja Krisztina, idegenvezető.

A 18-19. századot idéző postakocsit modernkori elemekkel is felszerelték. A négy felnőtt és két gyermek szállítására alkalmas belső térben helyet kapott egy képernyő, ezen különféle videók színesítik az idegenvezető beszámolóját. A kocsit lámpákkal és irányjelzővel is ellátták, hiszen közúton haladva meg kell felelnie a KRESZ szabályainak.

„Egy olyan feladatot kaptunk, mint a Helikon Kastélymúzeum, hogy valósítsunk meg egy klasszikus elemeket magán hordozó, de a 21. század elvárásainak megfelelő, lóvontatású járművet. Hosszas gondolkozás után arra a döntésre jutottunk, hogy ezeknek a feltételeknek – amit turisztikai célra kell majd felhasználni – legjobban a hajdani postakocsi fog megfelelni. Ahogy láthatjuk az elkészült darabot, itt zárt helyen is tudnak utazni az utasok, tehát az időjárásnak sincs annyira kitéve a program.” – emelte ki Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A postakocsi nagy feltűnést keltett a Balaton-parton, a túra második állomásán is. A próbautak során már számos érdeklődő megtapasztalhatta a postakocsizás élményét, és a kastélymúzeum munkatársai szerint nagyon jók a visszajelzések. A Festetics-kör végén az utazókat egy ebéd is várja a Balaton-parton, ahonnan visszatérnek a Helikon Kastélymúzeum parkjába.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6527-postakocsival-a-festeticsek-nyomaban?fbclid=IwAR12K7BUVbKe5mVokkypAS5mHPd0IHnJ8scoaQ3kDWTF3GBADeAIJwm_dyQ