Pótszilvesztert tartottak a néptáncosok

2023. január 9. (hétfő)

Táncházzal indították az új évet Gyenesdiáson. A település néptánc együttese szervezett pótszilvesztert, amelyre nem csak a helyieket, hanem a környékbelieket is várták. Az esemény az aprók táncával kezdődött, később a felnőttek is bekapcsolódtak a mulatságba. A táncokat Kádár István, a Felszállott a páva című műsor mentora és felesége tanították.

A programon a gyerekek is jól érezték magukat. Kisebbek és nagyobbak egyaránt beálltak táncolni. Többen már ismerték a lépéseket, hiszen iskolai keretek között is van néptánc oktatás, de a kezdők is könnyen bekapcsolódhattak. A szülők szívesen vitték el csemetéiket a programra, hiszen fontosnak tartják a hagyományok továbbörökítését.

„A néptánc és a néphagyományok kedvelőiként vagyunk itt, illetve itt élünk Gyenesdiáson, és a gyermekeim is ide járnak iskolába, illetve feleségem néptáncol. A néptáncos hagyományőrző rendezvényekre nagy szeretettel jövünk családostúl. Hál’ Istennek a gyermekek is hajtanak minket.” – mondta egy résztvevő, Szabó Zoltán.

Az eseményen felcsíki és kalotaszegi táncok kerültek terítékre. A táncházban természetesen a Gyenes Néptánc Együttes tagjai is részt vettek, de Keszthelyről, Cserszegtomajról és Hévízről is érkeztek érdeklődők. A néphagyomány kifejezetten népszerű a gyerekek körében, nem csak ebben a térségben, hanem országszerte is van utánpótlás.

„Járom az országot hál’ Istennek keresztbe-kasul, nagy együtteseknél, kis együtteseknél, utánpótlásnál, mindennél, és mindenütt azt látom, hogy egyre többen és többen akarják. Nyilván a szint, az egy másik kérdés, a szakmai szint, hol kevesebb, hol több, de maga az érdeklődés nagyon nagy, szinte mindenhol azt látom.” – tájékoztatott Kádár Ignác táncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere.

A táncház arra is jó alkalmat teremt, hogy a táncosok kötetlen formában megismerjék egymást. Az együttesek ugyan számos fellépés alkalmával találkoznak, de ritkán van lehetőségük beszélgetni, együtt lenni. A néptáncos pótszilveszter lehetőséget teremtett a közösségépítésre, a barátságok ápolására és új ismeretségek megkötésére is.

„Szilveszterkor a táncosok és a hozzátartozók szanaszét voltak, nem csak itt Gyenesdiáson, hanem a környező településeken is. Megpróbáltuk most itt összegyűjteni a környező településeken élő néptáncosokat, és természetesen a hozzátartozóikat, főképp itt az első részben a gyerekeket.” – emelte ki Tarjányi Sándor, a Gyenes Néptánc Együttes vezetője.

A néptáncos pótszilveszter nagyon jó hangulatban telt. Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is nagyon jól szórakoztak. A táncparkett sem volt üres, de beszélgetésre is jutott idő.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9938-potszilvesztert-tartottak-a-neptancosok

Képek