Régmúlt és jövő együtt

2014. március 29. (szombat)

A keszthelyi Festetics-kastély eddig is kedvelt volt a látogatók körében, az uniós támogatások segítségével megvalósuló rekonstrukciók után azonban az épület a régió kulturális és turisztikai központjává válik majd.

Az intézményben tartott nyílt napon szakmai bemutatókkal színesített program keretében több száz érdeklődő ismerkedhetett meg a Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai című projekttel, valamint az angolpark rekonstrukciós terveivel, melyekre összesen mintegy 2,5 milliárd forintot fordíthat az intézmény az Új Széchenyi Terv sikeres és teljes támogatást biztosító pályázatainak köszönhetően.

Pálinkás Róbert igazgató és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke a programon úgy fogalmazott: nemcsak a város, de a környező megyék, sőt az egész Nyugat-Dunántúl turizmusát jelentős mértékben segítik, növelik a közeljövőben megvalósuló nagyszabású fejlesztések, melyek őrzik a múltat, s egyben jól szolgálják a modernizációt is.

A nyílt napon nagy volt az érdeklődés, több száz fő tekintette meg a kastély fejlesztési terveit. Megtudták, hogy megújul a látogatói útvonal, különválik a bejárat és a kijárat, s a vendégeket lift is segíti. Új kiállítótérrel bővül az enteriőr kiállítás, az igazgatói iroda és titkárság elköltözik a kastély központjából. E termek a Festetics Arcképcsarnoknak, a főúri család díszruháit bemutató tárlatnak biztosítanak helyet. Frissül a Főúri életforma kiállítás, a bormúzeumban pedig dr. Bakonyi Károly emlékszoba létesül.

Az egyik legjelentősebb fejlesztés a régóta romokban álló Amazon Szálló felújítása lesz, erre 900 millió forintot fordítanak. Az épületben a Főúri utazások kiállítás és Veteránautó látogatóközpont várja majd a turistákat. A Pálma- és Lepkeház is a látogató-útvonal részévé válik, fapallós ösvénnyel és galériahíddal. Az épületekben különleges hibiszkuszok és trópusi lepkefajok kapnak helyet.

– Büszkék vagyunk a fejlesztésekre, a keszthelyi és környékbeli lakosoknak pedig tartozunk azzal, hogy bemutassuk a megvalósításra váró terveket. Ők figyelemmel kísérhetik majd a munkálatokat – fogalmazott Pálinkás Róbert. – Jelenleg a közbeszerzés indítása zajlik, ha sikeres lesz, nyár vége felé indulhatnak a munkálatok. Első körben az Amazonnal, majd ősszel a kastélyban. És persze már készítjük a hosszú távú terveket.

– A kastélynak fejlődnie kell, még akkor is, ha jelenleg is hazánk egyik legkedveltebb látványossága – mondta Manninger Jenő megyei közgyűlési elnök, aki úgy fogalmazott: az épület, és az Amazon Szálló szükséges megújítása mellett a park is világszínvonalúvá válik.

(forrás, fotó: Zalai Hírlap zaol.hu)