Régmúlt idők hagyományai

2022. október 19. (szerda)

Búzát vetettek és kukoricát morzsoltak Zöldmező utcai iskolában. A hagyományos paraszti élet már feledésbe menő hagyományait ismerik meg. A gyerekek játszva tanulhatnak, miközben felidézik a régmúlt idők világát.

Az iskola fontosnak érzi a hagyományos értékek megőrzését és továbbvitelét. Az elfeledett paraszti világ mindennapjait igyekeznek feleleveníteni. Ma már otthon szinte senki sem láthat szántóföldi munkát, vagy bort sem készítenek a családok. A diákok így egyszerre tanulhatnak és a munka megbecsülését is elsajátíthatják.

„Körülbelül már egy húsz éve dolgoztunk ki egy programot, amely a népi hagyományokat összefogó programsorozatot, amelynek keretében igyekszünk a gyerekeknek olyan régi ismereteket átadni, amelyek a minden napokban régen megszokottak voltak, de ezek inkább feledésbe merültek” – nyilatkozta az intézmény igazgatója, Krasznai Tamásné.

Ilyen régi hagyomány például a Szentgyörgy naphoz vagy éppen a Márton naphoz kapcsolódó népszokások. A gyerekek a gyakorlati foglalkozások előtt mindig kapnak egy kis elméleti tájékoztatást. Játék közben az egyes feladatokat ki is próbálhatják.

„Tanulás és játék egyaránt. A tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy népi hagyományokkal is megismerkedjenek a gyerekek. Igazándiból nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy otthon a családjával ezeket a lehetőségeket kipróbálja és gyakorolja. Így próbáljuk játék közben megtanítani őket” – mondta televíziónknak Kiss Zoltánné gyógypedagógus.

Az iskolában minden hónapban van hagyományőrző délután, felváltva az alsósoknak és a felsősöknek. A diákok nagyon élvezik ezeket a rendhagyó órákat.

Káposztás Kitti tanuló búzát vetett, ami nagyon tetszett neki.

Az iskolában 150-en tanulnak, egészen az óvodától a szakiskoláig. Ez viszonylag nagy létszámnak számít. Az intézmény olyan környezetet épít ki, amely megfelel a település hagyományainak.

Varga István – Kesztheli TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9660-regmult-idok-hagyomanyai