Rekordot döntött az idei Múzeumok éjszakája Keszthelyen

2022. július 4. (hétfő)

Ezrek keresték fel a város kiállítótereit a Múzeumok éjszakáján. Koncertekkel, időszaki kiállításokkal és tűzgyújtással várták a látogatókat. Hazánk legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye most ünnepelte 20 éves fennállását.

A népmesék birodalmába kalauzolta el látogatóit a Balatoni Múzeum. Az “Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága” című tárlat a múzeumok éjszakáján nyitotta meg kapuit.

„Mindent tüzetesen átnézünk és nagyon tetszik ez a summás kiállítás, a régi néprajzi hagyományok, meg napszámos életről szóló kiállítás” – nyilatkozta a tárlat megtekintése közben Katona Tamás.

Mesemondás, kézműves foglalkozás, filmvetítés és táncház is társult a kiállításhoz. Keszthelyi és környékbeli népművészek tárgyai is színesítik az időszaki tárlatot.

Ress Hajnalka, Vastag Csaba és a 60 éves fennállást itt ünneplő Magyar Honvédség Központi Zenekara lépett fel a Festetics-kastély parkjában. Több ezer ember követte a színvonalas koncertet.

Vastag Csaba énekes: „Nagyon remélem, hogy még találkozunk itt, ezen a helyszínen is, mert annyira megtetszett a kert – ha lehet ezt kertnek nevezni – hogy lehet, hogy egy saját szervezésű koncertet is fogok majd csinálni valamikor a közeljövőben. Az nem biztos hogy múzeumok éjszakája lesz, lehet hogy egy sima, fakultatív esemény, de oda is várunk majd mindenkit szeretettel.”

Összesen 15 keszthelyi helyszínen várták a közönséget. A Kályhák házában grafikai kiállítás nyílt, a Nosztalgia Látványtár és Giccsmúzeumban Útitárs címmel mutattak be kiállítást bőröndökkel és különleges táskákkal.

Csordás Anikó: „Mindig új dolgokat fedezünk fel a városban, úgyhogy nagyon nagy szerelmünk Keszthely.”

A 225 éves Georgikonra is várták a látogatókat. Európa első mezőgazdasági felsőfokú tanintézetét is bemutatták, de egy keszthelyi praxi, id. Csepinszky Béla karikatúráiból is kiállítást rendeztek.

„Amelyek az első világháború idején születtek, részben a fronton, részben a hadifogsága idején. Ennek a korszaknak a különböző alkotásai azok,a miket szintén megtekinthet az érdeklődő” – tudtuk meg Poór Judit oktatási campus-főigazgató helyettestől.

Csider Sándor tűzről írt verseit zenésítette meg és adta elő a költővel a Tányéros házaspár a Majormúzeumban. A nyári napforduló ünnepén gyújtott tűznek régi hagyománya van, Szent Iván tüzének nevezték ezeket a máglyákat.

Kondor János: „Kislányunk, Sára kitalálta, hogy ha már múzeumok éjszakája, akkor használjuk ki a lehetőséget és menjünk el valamerre. Mivel én tapolcai származású vagyok, lenn avgyunk szüleimnél, ezért gondoltuk, a legjobb hely Keszthely erre. Elég sok látványosság van, sok múzeum, sok program.”

Az idei múzeumok éjszakája minden korábbi év látogatottságát felülmúlta, 6200-an váltottak belépőjegyet és fedezték fel a keszthelyi múzeumok sokszínű kínálatát.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9293-rekordot-dontott-az-idei-muzeumok-ejszakaja-keszthelyen