Retró vonat és Ikarus busz Keszthelyen

2024. június 5. (szerda)

A retró vonatok és buszok szerelmeseit várta a MÁV és a Volánbusz a hétvégén Keszthelyen. Az idén ünnepli születésnapját a Gigant villanymozdony, ebből az alkalomból retró szerelvénnyel utazhattak az érdeklődők Budapestről Keszthelyre. Ezt követően egy Ikarus 266-os busszal indulhattak városnézésre vagy kirándulásra.

Az első osztályú ülőhelyeket ezúttal egy régi komfort kocsi biztosította. Ennek az az érdekessége, hogy a székek 180 fokban forgathatók, így akár az ablak, akár a folyosó felé is elmozgathatók. Ennek a kocsinak a berendezése nem eredeti, az étkezőkocsi azonban régi pompájában maradt meg. Ezt leginkább nemzetközi útvonalakon használták, és Spanyolországból került hazánkba.

„Én régebben mozdonyvezető szerettem volna lenni, és a mai napig hobbiként érdeklődök iránta. Én Pápa mellől jöttem, néztem a MÁV-nak a honlapját, hogy mikor lesznek ilyen retró hétvégék, és a Gigant érdekelt engem, úgyhogy feljöttem. Most az étkezőkocsit is kipróbálom.” – mondta egy érdeklődő, Boll Ádám.

Az étkezőkocsi fénykorában Zsolnay porcelánnal terítettek az utasoknak. A készlet ma már utángyártott, azonban egy teljes terítés ma is nagyon látványos. A másodosztályú kocsik is több évtizedesek voltak ezen a szerelvényen. A fülkékben hat főnek jutott ülőhely, ez már újítás volt a korábbi nyolc főhöz képest. Ennek a kocsinak a berendezése és a kárpitozása is teljesen eredeti. A MÁV rendszeresen szervez retró napokat és retró hétvégéket, ezekre az utazóközönség mellett nagyon sok rajongó is ellátogat.

„Az egyébként is közlekedő Balaton InterCityken a mozdonyok nagy részét Gigantokra cseréltük ki, és egy szerelvényt állítottunk ki retró szerelvényből, ami tulajdonképpen a ’90-es évek elejének a világát idézi meg. A vonatot egy Gigant mozdony vontatja, az első osztályt egy komfort kocsi adja, ami Keszthelyre is járt a ’80-as, ’90-es években, és utána jön a KAF gyártmányú étkezőkocsi, ami idén 30 éves, tehát annak is évfordulója van.” – tájékoztatott Földiák János, a MÁV szolgáltatásfejlesztési szakértője.

A járművek szerelmesei nem csak retró vonattal, hanem retró busszal is találkozhattak Keszthelyen. Az Ikarus 266-os járművet 1978-ban gyártották, 2014-ben teljeskörűen felújították. Ezzel indulhattak városnéző túrára az érdeklődők. A keszthelyi kör után a busz visszatért az állomásra, így azok is szemügyre vehették, akik nem váltottak jegyet a kirándulásra. Szombaton és vasárnap ugyanis egészen a Kányavári-szigetig utazhattak vele az vendégek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek