Saját alkotását adományozta

2019. december 12. (csütörtök)

Turi Török Tibor számos alkotása ismert. A múzeumtulajdonos évek óta szobrászkodik. Egy éve már a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú társaság tagja is. Kevesen tudják róla ,hogy alkotásainak 90%-át felajánlással adja településeknek, intézményeknek. A napokban Dobóruszkára ajándékozta az egri várkapitány, Dobó István mellszobrát.
Turi Török Tibor legújabb alkotását mutatja szobrászműhelyében. Az 1,4 méter magasságú és 80 cm szélességű domborműről ami februárra készül el. A 150 kg-os alkotást az Ungvár vármegyében található, többnyire magyarlakta településnek ajánlja fel. A 620 lelkes falu az elmúlt napokban ünnepélyes keretek között vehette át a szobrász egyik ajándékát ami nem az egyetlen a térségben. A Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete Nagykaposi Alapszervezete a keszthelyi alkotó irodalmi és történelmi alakjainak szobrait egy emlékparkban helyezte el.

„Az indíttatásom a nemzetféltés. 107 szobrom került ki a Kárpát -hazába. Ezeknek 95%-a felajánlás. Legutóbb szerencséltettem, a lehetőséggel élhettem ,hogy a Dobó sírjához, Dobó mellszobrot fogadott be a dobóruszkai templom.”- mondta a szépmíves.

A nagy várvédő,Dobó István hőstettét bemutató kültéri dombormű a tavasszal kerül átadásra Dobóruszkán. a templom falán kap helyet.

„Oda kerül ahol korábban levették a szarkofág tetejét és befalazták, amit később Buttler gróf Egernek ajándékozott, ahogy ismert a Különös házasságból- Buttler gróf meggyőzze a püspököt – tehát ,annak a helyére kerül a mostani dombormű,itt a domborműnél igyekeztem hitelességgel,mozgalmasan jó dinamikával megörökíteni a nagy hősünknek a tettét.”- fűzte gondolataihoz Turi Török Tibor.

A keszthelyi múzeumtulajdonos hobbyjából fakadó alkotásait sok helyen elismerték már . Legutóbb a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet magyarságért érdemrendet adományozott Turi Török Tibornak kiemelkedő művészeti tevékenységéért.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6657-sajat-alkotasat-adomanyozta?fbclid=IwAR0SJmvNNDSrDtaDJqu3UhUyRZfqY0eU5RVQRKc-73w36iyNPnZTks8guV0