Segítség a gondosóra igényléséhez

2024. május 9. (csütörtök)

A gondosóra igényléséről, használatáról tartottak előadást a Balaton Színházban. Az eseményen nem csak megtudhattak minden információt az érdeklődők, hanem regisztrációra is lehetőségük volt. Keszthelyen is egyre népszerűbb a gondosóra, országszerte pedig már több mint 600 ezren veszik igénybe a szolgáltatást.

A programot a magyar kormány indította útjára. A gondosórát minden 65 év feletti magyar állampolgár ingyenesen igényelheti. A készülékkel egy gombnyomással kérhetnek segítséget az időskorúak. A diszpécser szolgálat szakképzett munkatársai nem csak vészhelyzet, hanem bármilyen felmerülő hétköznapi, egyszerűbb problémákban is gyors támogatást nyújtanak. A gondosóra nem csak a felhasználóknak, hanem a családtagoknak is megnyugvást és biztonságérzetet ad.

„Egy fantasztikus programról beszélhetünk, most már azt is mondhatom, hogy egy magyar sikertörténet. Több mint 600 ezer regisztráló van a Gondosóra Programban. Ez egy jóléti szolgáltatás, 65 éven felülieknek teljesen ingyenesen működik. Egy jelzőkészülék segítségével lehet bármilyen biztonságérzet, a mindennapi élettel kapcsolatosan probléma esetén egy 0-24 órában működő diszpécser központot elérni.” – tájékoztatott Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ ügyvezetője.

Keszthelyen is folyamatosan regisztrálnak az idősek a Gondosóra Programba. Az önkormányzat kiemelkedő segítséget nyújt, nem csak ajánlja a lehetőséget, hanem az igénylésben is támogatja a szépkorúakat. Most egy országos rendezvénysorozat részeként hallhattak előadást az érdeklődők, ahol a programmal kapcsolatos minden kérdésükre választ kaphattak. Keszthelyen már több mint 1500-an regisztráltak a programra.

„Nagyon hasznos, azt hiszem, hogy régóta volt ilyen jó kezdeményezés, ami az új technológiák segítségével lehetséges. Sok pozitív tapasztalatról számolnak már be az idősek, különösen, akik egyedül élnek, azoknak rendkívül fontos és ajánlatos egy ilyen óra beszerzése. Akár csak egy kisebb, mondjuk a fürdőszobában való elcsúszás esetén is történhetnek olyan balesetek, amikor ha valaki egyedül marad, akkor bajba kerül.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Gondosóra Programba papír alapon és online is lehet regisztrálni. Ezt a szolgáltatás igénybevételére jogosult személy, vagy az ő megbízásából bárki elvégezheti. Érdemes kontaktszemélyt is megadni, aki baj esetén mozgósítható. Fontos tudni, hogy a készülék nem csak lakott területen belül, hanem azon kívül is jelez, ráadásul helymeghatározó funkcióval is rendelkezik.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek