Sikeresen lezárult az Ugrifüles Kft. családi napközi pályázata Keszthely-Kertvárosban

2015. október 6. (kedd)

Az Ugrifüles Oktatási és Szolgáltató Kft 32 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert a „A munka és magánélet összehangolását segítőhelyi kezdeményezések – Alternatív nappali gyermekállatási szolgáltatások létrehozásának támogatása” című pályázati kiíráson a TÁMOP-2.4.5-12/1-2012-0120 számú projektjével. A beruházás keretében Keszthely-Kertvárosban kialakításra került egy családi napközi illetve egy játszóház, mely 2014 februárjában kezdte meg működését. A projekt 100%-os pályázati támogatással valósult meg 2013. májustól 2015. júliusig.

Az Európai Uniós pályázati támogatásnak köszönhetően 7 fős családi napközi, valamint 70m2-es beltéri játszóház és 400 m2-es játszókert került kialakításra a kertvárosban a 0-3 éves gyermekek színvonalas elhelyezésére. A kis létszám miatt a családi napközi ellátás kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet, egyéni kompetenciafejlesztést igénylenek. Mind a játszóházban, mind a családi napköziben képességfejlesztő foglalkozások, rendezvények, klubfoglalkozások és táborok valósultak meg neves helyi szakemberek bevonásával.

Az intézményünk Keszthelyen és térségében élő családok gyermekei számára kínál alternatív gyermekellátási formákat, az egy-két órás gyermekfelügyelettől kezdve a fél, illetve egész napos ellátáson át, a bölcsőde jellegű havi ellátásig számos formában. A játszóházban szülővel, nagyszülővel együtt játékos foglalkozásokon vehetnek részt a kisgyermekek, ahol megismerkedhetnek a közösséggel, az együtt játszás szabályaival.

Mivel az édesanyák munkahelyi elhelyezkedési sikerességét, valamint a gyermekek óvoda előkészítő feladatait ellátó szakmai munka záloga a magasan képzett, helyi, elhivatott gondozók és ismert foglalkozásvezetők tevékenysége, a projekt eredményeként három fő számára valósult meg akkreditált képzéssel egybekötött munkahelyteremtés, melyből két fő kisgyermek ellátási területen szakmai tapasztalattal rendelkező szakgondozó. Intézményünk 2014 februárjától rendelkezik működési engedéllyel, a magas szintű ellátási és gondozási tevékenységet a részletes szakmai program és a szigorú szakhatósági ellenőrzések garantálják.

Nézze meg galériánkat!

Mikor nyitott, és milyen szolgáltatásokat kínál az Ugrifüles Központ?

Családi napközit, játszóházat és képességfejlesztési foglalkozásokat kínálunk Keszthelyen, Hévízen, és a térségben élő kisgyermekes családoknak. 2014 februárjában nyitottuk meg a családi napközinket először csak 5 férőhellyel, majd idén a túljelentkezésre való tekintettel 7 főre bővítettünk. Játszóházunk egyszerre 10-15 gyermek befogadására alkalmas, ezen belül elkülönített babasarokkal is rendelkezünk a legkisebbeknek, és külön klubhelyiséggel a szülőknek.

Az egy-két órás gyermekfelügyelettől kezdve a fél, illetve egész napos ellátáson át, a bölcsőde jellegű havi ellátásig számos formában kínálunk alternatív napközbeni ellátást. Igény szerint akár bébihotel szolgáltatást is igénybe vehetnek nálunk a családok. A játszóházban szülővel, nagyszülővel együtt játékos foglalkozásokon vehetnek részt a kisgyermekek, ahol megismerkedhetnek a közösséggel, az együtt játszás szabályaival. Emellett családi rendezvények, zsúrok szervezésében is segítünk.

Hamarosan elérhető új szolgáltatásunk is, az Ugrifüles Bababutik, ahol jó minőségű új és használt cikkeket lehet adni-venni.

Miért jó a családi napközi, mit nyújt a hagyományos bölcsődei ellátáshoz képest?

A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátásának egy formája, mint pl. az óvoda vagy a bölcsőde, vagy az iskolai napközi/tanulószoba, csak itt a gyermekek létszáma egy csoportban maximum 7 fő lehet. A kis létszám miatt kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet, egyéni kompetenciafejlesztést igénylenek.

Nagycsaládos szülőként mi is szembesültünk azzal, hogy a gyermekelhelyezés hosszú távon nem könnyű feladat. Nagylányunk a keszthelyi Szivárvány Bölcsődébe járt, és bár nagyon elégedettek voltunk az ottani ellátással, láttuk, hogy férőhely hiány miatt sok szülőtársunkat sajnos el kell utasítsák. Főleg két, három kisgyermekkel még a leghétköznapibb teendőket sem könnyű ellátni, ha nincs a közelben nagyszülő, vagy megbízható bébiszitter. Ezért döntöttünk úgy, hogy pályázati támogatás felhasználásával saját magunk hozunk létre egy alternatív gyermekellátást végző magánintézményt Keszthelyen. Időközben a három gyermekünkből kettő már óvodás lett, most már csak a legkisebb tagja az „Ugrifüles Csapatnak”.

Hogyan működik egy családi napközi?

Az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak. A családi napközi vezetőjének el kell végezni egy felkészítő tanfolyamot (akkor is, ha egyébként pl. pedagógus végzettsége is van); meg kell felelni az ÁNTSZ és egyéb hatóságok követelményeinek; felelősségbiztosítással kell rendelkezni; megfelelő szakmai program alapján kell működni, nyilvántartásokat kell vezetni, ami alapján ellenőrzik a működés körülményeit. Az engedéllyel rendelkező családi napközik szerepelnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szociális regiszterében, egy országos adatbázisban, ami bárki számára hozzáférhető. Itt utána lehet nézni, hogy a kiválasztott családi napközi rendelkezik-e a szükséges engedéllyel. Amennyiben igen, úgy biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk megbízható kezekben lesz.

A családi napközik 20 hetestől 14 éves korig láthatnak el gyermekeket, azonban általában hasonló korú gyermekeket szoktak fogadni a napközik. Van kifejezetten iskolás korosztállyal foglalkozó családi napközi is, de nálunk a korosztály általában 1-3 éves.

A családi napköziben a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. Az ellátás során szoros kapcsolat alakul ki a nevelő és gyermekek között. Minden családi napközinek egyéni jellegzetességei vannak, amelyek a helyi sajátosságokból, a gyerekek összetételéből, a működtetők személyiségéből, különböző habitusából, értékrendjéből adódnak. Nálunk a gyerekek személyre szabott fejlesztése mellett a legfontosabb érték a rengeteg mozgás és az egészséges étrend.

Szigorú feltételei vannak a működésnek. Az ÁNTSZ, Kormányhivatal, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, Magyar Államkincstár rendszeresen ellenőrzi a napköziket.

A családi napköziben dolgozókat is szigorú szabályok alapján választjuk ki. A megfelelő képzettség mellett fontos számunkra a szakmai tapasztalat, és a gyermekek egyéniségének tiszteletben tartása. A szakmai irányítást szervezetünknél egy többéves szakmai tapasztalattal rendelkező, fiatal, főállású szakgondozó látja el, aki a családi napközi vezető képzést is elvégezte. Ő mindennap figyeli és irányítja a szakmai munkát és a nyomon követi a gyermekek fejlődését. Az időszakos gyermekfelügyeletet szintén egy fiatal, főállású szakgondozónk végzi. Szükség esetén további szakembereket (pl. szakgyógytornász, logopédus, meseterapeuta, stb.) vonunk be.

Milyen képességfejlesztő foglalkozások, programok érhetők el a Központban?

A családi napköziben jelenleg heti két alkalommal Helen Doron angol, és heti egy alkalommal Diridongó zenebölcsi foglalkozás van, valamint jó idő esetén hetente megy kirándulni a csoport. A játszóházban számos mondókázós, mozgásos, kézműves foglalkozás közül lehet válogatni, melyek időpontjai a honlapunkon szerepelnek. Gyermekfelügyeleti szolgáltatásunk férőhely függvényében vehető igénybe, ezért érdemes néhány nappal a szükséges időpont előtt érdeklődni, hogy van-e szabad kapacitásunk. Egyszeri regisztráció után a későbbi bejelentkezéshez elég egy telefon, sms, vagy e-mail. Foglalkozásainkat és a Családi Napközi működését az október 14-én, szerdán megrendezésre kerülő Nyílt Napon mutatjuk be az érdeklődő szülőknek és gyerekeknek. Az egész napos programra mindenkit szeretettel várunk!

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:
Intézményvezető: 30/92-77-239
családi napközi vezető: 30/59-99-594
Honlapunk: www.ugrifules.com
E-mail címünk: ugrufules@ugrifules.com