Sportos keretek közt báloztak a cserkészek

2023. február 1. (szerda)

Támogatói bált rendezett a 379. Feltámadás Cserkész Csapat. A közösség hangulatos esten összegezte a tavalyi esztendőt. A mellettük működő egyesülettel pályázatot is nyertek, melynek programjai idén is folytatódnak. A cserkészvezetők célja változatlan, felelősségteljes, jókedvű felnőtteket formálni a gyerekekből.

Eseménydús éve volt 2022-ben a 379. Feltámadás Cserkész Csapat tagjainak. Minden héten örsi foglalkozást tartottak a plébániánál, több korosztálynak. Túrákat, portyákat szerveztek. Tavaly is megrendezték az éves csapattáborukat.

Karacsi Gábor csapatparancsnok helyettes: „Zalaszentmártonban rendeztünk meg 80 fővel. Szinte mondhatom, hogy rekordszámmal az utóbbi évekhez képest. Tavalyi évben nyertünk egy pályázatot, ami öt nagy programból tevődik össze, ebből kettőt a tavalyi évben megrendeztünk. Ilyen volt a szeptemberi edzéskereső, valamint a nyári napközis táborunk cserkészeknek, teljesen ingyen jöhetett el 50 gyermek.”

A cserkészcsapat hagyományos támogatói bálján idén is átadták az Év cserkésze elismerést, melyet Nagy Noémi vehetett át.

„Nekem igazából a minden, itt van majdnem az összes barátom. Nagyon szeretem a gyerekeket és hogy nekik segíthetek és hogy így egy jobb világért dolgozunk együtt. Ez hatalmas öröm és motiváció a mindennapokban” – mondta a díj átvétele után Nagy Noémi. 

A bált a bajnokok jegyében rendezték meg. A nyitótánc és a műsor is a sportról szólt. A jelmezbe öltözött vendégeket külön elismerték.  A hajnalig tartó programra támogató jegyet váltottak a vendégek. 180 fővel, tele volt a Pethe Ferenc Kollégium étterme. Manninger Jenő polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a cserkész mozgalom része Keszthely történelmének: „A gyerekeknek olyan nevelését végzik el, amire szükség van a mai világban. Nyilván aki ezzel a szellemiséggel egyetért, az jó helyre adja a gyerekét, a gyakorlat is bebizonyítja, hogy nem csak az elvek jók, nagyon sok tábor, összejövetel van, amin a gyerekek részt vesznek és ez a mai világban is nagyon fontos, van egy ilyen plusz hozadéka, hogy a gyermeket el tudják mozdítani a gyereket a számítógép elől.”

Emberebb ember, magyarabb magyar, Krisztusibb keresztény – ez a célkitűzés foglalja össze talán legjobban a cserkészet lényegét. Keszthelyen a rendszerváltás után szerveződhetett újjá a cserkészet. Az akkori alapítók ma már a gyermekeiket járatják a csapathoz.

„A cserkészcsapat nekem konkrétan az életemet jelenti, mert ’89-ben amikor végre újjáalakulhatott a cserkészet, akkor engem kerestek meg Keszthelyen – mivel nagybátyám, édesapám, nagypapám, mindenki cserkész volt – hogy segítsek az újjászervezésben. Akkor még csak 12-en voltunk, ma meg vagy 120-on valahányan” – mondta Nagy Tamás, örökös, tiszteletbeli parancsnok.

A keszthelyi cserkészek idén folytatják a pályázati programjukat. Könyvbemutatót, vezetőségi hétvégét és kerületi cserkész sportprogramot szerveznek.

 

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10008-sportos-keretek-kozt-baloztak-a-cserkeszek

Képek