Szabadulószobával ismertetik szakmájukat a közgázosok

2020. december 4. (péntek)

Szakmai szabadulószobát valósítottak meg a keszthelyi közgázos diákok. A Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével. Ennek célja, hogy általa bemutathassák a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy milyen képzések közül válogathatnak, ha a Közgazdasági Technikumot választják.

Szakmai szabadulószobát valósítottak meg a keszthelyi közgázos diákok. A Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével. Ennek célja, hogy általa bemutathassák a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy milyen képzések közül válogathatnak, ha a Közgazdasági Technikumot választják.

A Szakmakamra-gazdaság elnevezésű szabadulójátékot korábban már megismerhették a pályaválasztás előtt álló általános iskolások. A visszajelzések szerint nagyon élvezték a játékot, mely által a Közgáz képzéseit ismerhették meg. Ezzel a játékos formával könnyebben lehetett számukra bemutatni, hogy mivel is foglalkozik például egy pénzügyi vagy ügyviteli szakember. A szakmakamra megvalósításában 15 diák, köztük 9. és 12. évfolyamosok vettek részt. Így a több szakmai tapasztalattal rendelkező, valamint a korban az általános iskolásokhoz közelebb álló diákok közösen ötletelhettek a megvalósításon. Ők szakkör keretében találkoztak először.

„Először közösen megbeszéltük a kerettörténetet, majd felosztottuk egymás között a feladatokat szakmák szerint. Gazdasági jellegű, logikai, ám mégis játékos feladatokat sikerült így összeraknunk. Például van közöttük kódfejtős, rejtvényes, valamint párosítós feladat is. Nagyon nagy élmény volt számunkra az, hogy a pályázat keretein belül eljuthattunk mind Zalaegerszegen, mind pedig Pécsen különböző szabadulószobákba, így a szórakozás mellett nagyon sok tapasztalatot is nyerhettünk a saját szabadulójátékunk elkészítéséhez.” – osztotta meg Farkasréti Napsugár Virág.

A szabadulójáték egy pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. Tavaly a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően 100%-os, másfél millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapott rá az iskola. A Keszthelyi Közgáz évek óta kiemelt figyelmet szentel a tehetséggondozásnak. 2015-től kezdve 8 pályázatot már megvalósítottak, idén pedig újabb 4 sikeres pályázatról kaptak értesítést. A szakmakamrát tavaly kezdték el felépíteni. Eredetileg 8 hónapra tervezték a megvalósítását, azonban a járványhelyzet közbeszólt. Csordás Éva Margit szakmai igazgatóhelyettes arról tájékoztatott, hogy a pályázat nagy részét még a digitális oktatás bevezetése előtt meg tudták valósítani a diákok és a felkészítő tanárok. Hozzátette, a játék felépítése a pályaorientáció mellett, az iskolában tanulóknak is hasznos tapasztalat volt.

„Rövidtávon a megvalósító diákoknak az együttműködési képességét, a komplex látásmódját, a kreativitását nagymértékben fejlesztette. És hát mindenek előtt a szakma szeretetét. Ezt fontosnak tartom elmondani. Hosszú távon pedig szeretnénk ezt a szabadulójátékot felhasználni egyéb rendezvényeken.”

Az iskola a járványügyi szabályoknak megfelelően jelenleg zárva van, digitális oktatás zajlik. A tervek szerint a szabadulójátékot a pandémia után a Szakmák éjszakáján, a nyílt napokon, illetve a pályaválasztási kiállításokon szeretnék bemutatni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7643-szabaduloszobaval-ismertetik-szakmajukat-a-kozgazosok