Szakmák vonzásában

2019. november 15. (péntek)

20. alkalommal mutatkoztak be a szakképző intézmények a pályaválasztás előtt álló diákoknak Keszthelyen. A 7-8. osztályos diákok több tucat szakmával ismerkedhettek meg a Georgikon Kar D épületében megtartott Pályaválasztási Kiállításon. A programot ezúttal is a Zala Megyei Kormányhivatal szervezte meg.
A hagyományoknak megfelelően idén is számos érdekességgel készültek a kiállítók a diákoknak. Az érdeklődők szemügyre vehettek egy működő robotot, de kirándulást tehettek a virtuális valóságba is. Az elmúlt években egyre fontosabbá vált a szakképzés népszerűsítése, sok diák családi példa nyomán is érdeklődik a különböző szakmák iránt.

„Megnéztem a szakácsot meg a cukrászt. Azért szeretnék cukrász lenni vagy szakács, de inkább szakács, mert a tesóm is szakács lett és azért.” – mondta az egyik érdeklődő diák, Orsós Marcell József.

A legtöbb intézmény standjánál a diákok ki is próbálhatták a különböző szakmákat. Volt alkalom festeni és faragni, de a szépészeti ágazatban is próbára tehették a tudásukat a leendő középiskolások. A fiatalok körében a rendészet is nagy népszerűségnek örvendett.

„Nekem nagyon bejön a rendészeti, mert olyan tök sportos és én szeretek sportolni. A szépészeti meg azért, mert tetszenek a körmök meg a hajak és szeretek körmöket meg hajakat is csinálni.” – mondta egy másik tanuló, Simon Krisztina.

A Pályaválasztási kiállítás megnyitóján Manninger Jenő elmondta, a mai, gyorsan változó világban nagyon fontos a tanulás szükségességének felismerése. Hozzátette, Keszthelyen nagyon sok kiváló intézmény van, amelyek versenyképes szakmát adnak az ott tanulók kezébe.

„Mikor én még fiatal voltam, a ’70-es években, akkor f betűvel jelölték a fizikai munkást. Azt láthatjuk itt a környékünkön is, hogy ez már abszolút nem aktuális. Tehát itt elsősorban nem fizikai munkáról van szó, hanem tulajdonképpen szellemi munkáról van szó és olyan kézügyességet igénylő munkákról, amely a fiatalok számára is vonzó lehet.” – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

Nagy Bálint kiemelte, cél, hogy a fiatalok legyenek részei a világ gyors változásának. Keszthely polgármestere hozzátette, fontos, hogy a diákok olyan szakmát válasszanak maguknak, amiben örömüket lelik.

„Egyre több kiállító van, egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok részéről, ami nagyon fontos. Azt gondolom, hogy a mai világban, amikor sajnos sokszor elmondhatjuk, hogy valódi értékek egyre kevésbé kapnak megbecsülést sajnos, akkor azt tudom mondani, hogy az alkotás öröme, a munkának az öröme, ami ezekben a szakmákban is benne van, azt gondolom, hogy nagyon fontos a fiatalok nevelése szempontjából is.” – tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A kiállításhoz idén is kapcsolódott egy rajzpályázat, ennek az eredményét is kihirdették. Harmadik helyezett lett Benedek Marcell és Pandúr Miklós, az Egry iskola tanulói. Második helyen végzett Beleznai Krisztina Zalacsányból, a legjobb rajz díját pedig a szintén zalacsányi Hart Viviennek ítélték oda.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6584-szakmak-vonzasaban?fbclid=IwAR3cVK2IspVxlvQJJ8uBnAxWVar3qOZEAfNM0UKHepYC9SfMOCibIIKPp9Q