Számot adtak a karate tudásukról a versenyzők

2018. október 25. (csütörtök)

15 hazai egyesület részvételével zajlott a III. Ippon Shobu Európa Kupa Keszthelyen. A versenyzők formagyakorlatok és páros küzdelem során is bemutathatták a karate tudásukat. A megmérettetésnek a Csány-Szendrey iskola tornacsarnoka adott otthont.
A megmérettetésre több korcsoportban nevezhettek a versenyzők 6 éves kortól a senior – azaz a 35 év felettiek – kategóriájáig. A felnőtt versenyzők hatalmas koncentrációval mutatták be a gyakorlatokat.

„36 éve űzöm ezt a harcművészetet. Egy kicsit több mint a sport, ezért ki is hangsúlyoztam, hogy harcművészet. Itt igazán majdnem lehet azt mondani, hogy az életre felkészít ez a harcművészet, mert itt tényleg az ember szellemiségével, fizikai felkészültségével, rátermettségével is foglalkozik.” – mondta az Asahi Sport Egyesület versenyzője, Kovács Ferenc.

A formagyakorlatok előre megkoreografált mozdulatsorok. Ezeknél a versenybírák pontozták a precizitást, az előadásmódot, a technikának a tisztaságát és a dinamikát. A küzdelemnél pontot, azaz ippont gyűjthettek a versenyzők. A keszthelyi verseny fontos célja az utánpótlás nevelés volt.

„A karate célja nem a győzelem vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése révén a jellem fejlesztése. Ennek ellenére lényeges a versenyzés, mert itt tapasztalhatják meg azt, hogy ami nem edzés körülmények között, kényelmesen, ott nincs tétje a dolognak. Itt van olyan, a versenyen, illetve a vizsgákon van az, amikor stressz alatt is meg kell, hogy mutassák, hogy mire képesek.” – tájékoztatott Cziráky Zoltán 6. dan, a III. Ippon Shobu Európa Kupa vezető bírója.

Keszthelyen hosszú évek óta van lehetőség karatét tanulni, és sok fiatal él is a lehetőséggel. A város számára fontosak a sportesemények, így szívesen fogadták a karate versenyt is. A megmérettetésnek a Csány-Szendrey iskola tornacsarnoka adott otthont.

„Mindenféle sportot örömmel látunk a városban, és örömmel támogatunk is, mert példát mutat és mintát is ad az emberi tartásról és az egészséges életmódról is. Azt gondolom, hogy kitűnő lehetőség – ismerve ennek a karate sportágnak az erkölcsi tartalmát – hogy a fiatalok elé tárjuk.” – emelte ki a keszthelyi önkormányzati képviselő, Csótár András.

A megmérettetésen 15 hazai egyesület vett részt. A versenyeredményekről a szervező Budo Karate of Hungary Szövetségnél lehet tájékozódni.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9186/szamot-adtak-a-karate-tudasukrol-a-versenyzok/?fbclid=IwAR1-tBHiplZaGvwCMOTakipXjybJ8IRGsuh6zfG-dAs4ba52EeDh6TJgH3o