Számot adtak a tudásukról a jazz balettosok

2018. június 11. (hétfő)

A legújabb koreográfiákat és az elmúlt évek díjnyertes produkcióit is bemutatták a fiatalok a Goldmark Károly Művelődési Központ jazz balett tanfolyamának gáláján. A Balaton Színházban a legkisebbek és a legnagyobbak is felléptek családtagjaik és az érdeklődők előtt. Az 1996-ban alapított szakkör töretlen népszerűségnek örvend a gyerekek körében.
A nagyok is bemutatkoztak a jazz balett tanfolyam gáláján a Balaton Színházban. A tanév végén a fiatalok családtagjaik előtt adhattak számot arról, hogy mit tanultak az elmúlt egy évben. A gyerekek az idei évben is több versenyen megmérettették magukat, ahonnan arany, ezüst és bronz minősítésekkel távoztak.

„A Klauval duóban kétszer aranyat értünk el, és van egy négyes táncunk, ahol négyen táncolunk, azzal is értünk el aranyat is, meg bronz helyezést is.”- mondta az egyik táncos, Bojt Jázmin.

A szülők körében a legkisebbek tánca aratta a legnagyobb sikert. A csoport tagjai szeptemberben kezdtek járni a tanfolyamra, így ők még segítséggel mutatták be a koreográfiájukat. A jazz balett nagyon népszerű a környéken, nem csak Keszthelyről, hanem a környékről is járnak az órákra. A szülők szerint számos jótékony hatása van a táncnak.

„Minden gyermeknek ennek a korban, főleg kislányoknak nagyon fontos, hogy egy nagyon szép kis tartást, finom mozgást kialakítson. Én úgy gondolom, hogy az iskolában való kezdésre is a finommotorika, ami nagyon szépen kialakul itt már 5-6 éves korban a balettnek köszönhetően, ez is sokat segíthet a tanulás szempontjából.” – emelte ki az egyik szülő, Némethné Zsiborás Krisztina.

A jazz balett tanfolyam évről évre egyre népszerűbb a fiatalok körében. Emellett sok olyan egykori tag is visszajár, akik ma már művészeti szakközépiskolákban vagy egyetemen mélyítik tovább a tudásukat. Sokan óvodás koruktól kezdve oszlopos tagjai a tanfolyamnak, és Dézsenyi Zsuzsanna szerint ez nagyon jó hatással van az élet több területére is.

„Egy nagyon érdekes cikket olvastam a minap az interneten, hogy a tánc, illetve a balett is ugyanolyan fontos, mint a matematika. Nagyon érdekes ez egyébként, hiszen egyrészt kovácsolja a gyerekeket, másrészt egy olyan izomzatot kölcsönöz, és egy olyan testtartást kölcsönöz a gyermekeknek, ami hosszú távon azt hiszem, hogy meghozza a gyümölcsét. Ha pici korban elkezdjük ezt a mozgást, ezt a képzést, akkor ez testileg és lelkileg is jó hatással van a gyermekre.” – tette hozzá a Goldmark Károly Művelődési Központ Jazzbalett Szakkörének vezetője.

A jazz balett gálán nem csak a legújabb koreográfiákat, hanem az elmúlt évek díjnyertes produkcióit is láthatta a nagyérdemű. A tanfolyam a nyári vakáció alatt szünetel, szeptembertől azonban várják a régi és új tagokat egyaránt.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8840/szamot-adtak-a-tudasukrol-a-jazz-balettosok/