Szegélytisztítás a városban

2019. február 23. (szombat)

A Gazdasági Ellátó Szervezet tavaszi munkálatai jelenleg az utak mellett zajlanak. A város útjai mellett, a szegélyek tisztítását végzik a dolgozók. Egy-egy szakasz ilyen jellegű karbantartását csak néhány évente végzik el. A földlerakódásokat távolítják el a munka során.
Ezzel a markológéppel emelik ki a felesleges földmennyiséget. A szegélyek melletti terület az elmúlt évek során nagyon elgazosodott, ez esztétikai problémát okozott. Emellett rengeteg kavics került ide, a fűnyírás során balesetveszélyt és károkat is előidézve. Az elkövetkező hetekben több utcában is dolgoznak majd.

A munkáról Bokor Levente gépkezelő elmondta: „50 centi szélességben és 10 centi mélységben kiszedjük a földet. El lesz ültetve egy lonc nevezetű növény kavicságyban. A földet, amit elszállítunk, újrahasznosítjuk és a növények közé fogjuk visszarakni.”

A markolóval kiszedett földréteget elszállítják. Később érkeznek majd azok a dolgozók, akik kialakítják a kavicságyat és a loncot ültetik el. Egyes helyeken geotextil rétegeket is elhelyeznek, valamint cserjéket is ültetnek. A munkálatok megkezdéséig az esők következtében lefolyó föld okozott csúszásveszélyt az utakon. A kavicsok pedig a felverődések során okozhattak kárt. A város útjai mellett láthatunk olyan területeket is, ahol nem csak a szegély mellett dolgozott a gép, hanem nagyobb a megtisztított felület.

Sarkadi Szilvia, a Gazdasági Ellátó Szervezet kommunikációs munkatársa elmondta: „Ahol nagyobb területet – hiszen ilyennel is találkozhatnak a városban a járókelők – tisztítottunk meg a szegély mellett, oda pedig vegyes zöld, örökzöld kompozíciók kerülnek. Lesznek olyan szakaszok, amit kővel töltünk fel. Ennek a munkának (a haszna), azon kívül, amit mondtam, hogy gazosodott és nehéz volt tisztítani, tehát könnyíti a munkánkat, a fenntarthatóságát ezeknek a területeknek. Volt, ahol – például a Vasi utcában – akadályozta a víz befolyását az árokba.”

A munka biztonsága, a fenntarthatóság és egyéb praktikus okok indokolják, hogy ebben az évben több, mint egy kilométer hosszan tisztítják meg az útszegélyek melletti területet Keszthelyen.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5789-szegelytisztitas-a-varosban?fbclid=IwAR1HdfHS-Mjlj5tKCLyJC6tydoTBKNCzommPaJEoTbRaxyJRKeCdVoHOMbI