Szent Kinga hársfája Keszthelyen

2019. szeptember 30. (hétfő)

A Lengyel nap alkalmából az Ószandecből kapott fát ültették el Keszthelyen a IV. Béla parkban. A facsemetét a lengyel testvértelepülés polgármesterétől kapta a város két évvel ezelőtt. A hársfa a legenda szerint a Szent Kinga által ültetett növényből származik, ami az ószandeci kolostor udvarában található.
Szent Kinga hársfája teszi teljesebbé a IV. Béla parkot, mondta el Ruzsics Ferenc polgármester az ünnepélyes faültetésen. Az eseményen részt vett Keszthely testvértelepülésének, Ószandecnek küldöttsége is, akiktől 2 évvel ezelőtt kapta a csemetét a város alapításának 770. évfordulójára.

„Úgy gondoltuk, hogy egy olyan ajándékról kellene gondoskodnunk, amelyik szimbolikus is. Ezért esett a választás Szent Kingára, aki városunk patrónusa. Annak idején kolostort alapított. Ez a legrégebben működő kolostor Lengyelországban. AZ udvarán állt egy fa, amelyet még a legenda szerint Szent Kinga ültetett el. Azonban mielőtt kivágtuk, magokat gyűjtöttünk, melyekből csemeték lettek, ez is az egyik közülük.” – mondta el Jacek Lelek polgármester.

Keszthelynek több lengyel testvértelepülése is van, Ószandeccel 2011-ben kötöttek megállapodást. Dr. Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul elmondta, a lengyel-magyar barátság több száz éves, amit továbbra is ápolni kell.

„Az ószandeciek stary sącz-iak váltig állítják, ami igaz is, hogy az ő városukat egy magyar királylány alapította. És ez mind a mai napig élő hagyomány és valóság Lengyelországban.”

Az ültetésen áldást mondott Tál Zoltán atya. Mint hangsúlyozta, Szent Kinga és férje, Szemérmes Boreszláv fontos személyiségek a magyar és a lengyel történelemben egyaránt.

„Több évtizedes uralkodásuk alatt a hercegség területén kolostorokat alapítottak, szegényekhez hajoltak le, tehát törődtek a rábízott néppel és így a nép rendkívüli módon szerette Kingát. Kinga özvegységében visszavonult az ószandeci kolostorba, ott is temetik el és halála előtt az ószandeci kolostornak vezetője is lesz.”

A IV. Béla parkban található az Árpád vezér emlékére ültetett tölgyfa és IV. Béla, Szent Kinga édesapjának mellszobra is, így méltó helyet kapott ez a hársfa.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6444-szent-kinga-harsfaja-keszthelyen?fbclid=IwAR1fNUY5vh2pdtHBU16oyc3By6sLJksS51Ca6PE276Zy7eG6DjYcfbDvqhY