Szigetfürdő-rekonstrukció és strandberuházások

2007. július 3. (kedd)

Július 3-án kedden került sor a felújított Szigetfürdő és a Városi Strand más beruházásainak ünnepélyes átadására, melyen Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere és Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke mondott beszédet.

Az 1864-ben épült Szigetfürdő, mely a Balaton egyetlen ilyen létesítménye, a jelenlegi beruházás során elnyerte korhű, 19. századi arculatát – a 21. századi igényeknek megfelelően, a legmodernebb technikai és építészeti megoldásokkal. A kabinsor rekonstrukciójával kezdődött a felújítás: a leromlott állapotú kabinokat elbontották és a helyükra a beruházás I. és II. ütemében modern fa szerkezetű, tágasabb, előtetővel rendelkező kabinsor került. Ekkor készült el a fogadóépület is. A III. ütemben került sor a szociális épület és további kabinok építésére. A most elkészült III. ütem bekerülési költsége 67 millió forint volt. A 37 millió forintos önkormányzati önrész mellé a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán sikerült 30 millió forintot nyerni.

A most átaadott beruházások közt jelentős fejlesztés a szociális blokk, a játszótér és a sétány megépítése is. Keszthely városában 2005-ben elkezdődött a játszóterek felújítása, 25 játszóteret érintően. E pályázat keretében a Városi Strandon elkészült egy mászókával, hintával, mérleghintával, homokozóval és egy egyedülálló kalózhajóval felszerelt játszótér a gyerekeknek. A térkővel kiépített sétánnyal megvalósult az első és hátsó bejárat szilárd burkolattal történő összekötése, ami a mozgáskorlátozottak közlekedését is segíti. Ezen három beruházás összes bekerülési költsége 44 millió forint.

A teljes befejezéshez még szükséges a szigetre vezető átjáró híd és a hozzá kapcsolódó strandkerítés kialakítása illetve átalakítása. A IV. ütemben sor kerül még az ún. „angyalos kút” helyreállítására is, mely a 20. század elején jelképe volt a Balaton parti sétánynak. A további tervek között szerepel egy vízi színpad építése, mely májustól októberig színes programokkal (fényjátékkal, lézershow-val vízijátékkal, zenei előadásokkal) várná az érdeklődőket; valamint egy korhű sétacsónak-kikötő létesítése, ahol 2-4 pár evezős csónakokat kölcsönözhetnek a vendégek.