Szociális piknik a szféra dolgozóinak

2024. június 28. (péntek)
KesztHelyi identitás

Megtartotta idei nyári tábornyitogatóját a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ. A napközis tábor július elsejétől 6 héten át üzemel, a gyermekeknek érdekes programokkal készülnek. A szervezetnél hagyomány, hogy a kezdés előtt a szociális szférában dolgozó munkatársaknak szervez egy kötetlen rendezvényt. Ezúttal az iskolai zaklatásról hallhattak a résztvevők.

Ma már szinte nincsen olyan oktatási intézmény, ahol ne szembesülnének az iskolai zaklatás tényével. Erről a jelenségről akkor beszélhetünk, ha a diákok tudatosan, rossz szándékkal tesznek vagy mondanak olyat, mellyel társaikat bántják. Ezzel akár testi, akár lelki fájdalmat is okozhatnak egymásnak. Ez a bántalmazás szemtől szemben is előfordulhat, de nagyon sokszor az online térben, közösségi oldalakon  szembesülhetünk vele. Az áldozatok gyakran nem merik megvédeni magukat, sem szülőnek, sem pedagógusnak nem beszélnek róla. A zaklatásnak rendkívül káros következményei lehetnek, számos pszichés probléma kialakulásához vezethet hosszú távon.

Az elkövetők és áldozatok önsorsrontó viselkedésmintáiról tartott előadást a tábornyitogatón Győri Piroska szociálpolitikus. A Veszprémi Érseki Főiskola Szociális Tanulmányok Tanszék mesteroktatója arra hívta fel a figyelmet, hogy mik azok a tényezők, melyeket a szakembereknek figyelembe kell venniük, hogyan tudják megelőzni a bajt, közösen megoldani a problémát.

„Minden iskolában mindannyiunknak, akinek gyereke van, talán nincs is már olyan osztály, ahol ne lenne ilyen. És talán nincs olyan iskola, ahol ne lenne valami iskolaváltás a szomszéd faluval vagy a környékkel azért, hogy a gyerek új lappal indulhasson. Szerintem nagyon nagy a probléma.”

A város nyári napközis táborát minden évben a GESZ szervezi, a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ pedig a programokért felelős. A tábornyitogatón minden évben azok vesznek részt, akik a táborban is segítenek. Idén szervezték meg az első szociális pikniket a programon belül, hogy kötetlen keretek között beszélgethessenek a jövőt érintő kérdésekről.

„Azokat a feladatokat, amik minden évben elérnek bennünket, azokat egy kicsit hátrahagyjuk, és foglalkozzunk azzal, hogy most egy könnyebb időszak jön, a nyár. És utána pedig felkészülünk arra, hogy szeptembertől miként tudunk minél hatékonyabban együttműködni. Szakmaközi megbeszélésekről lesz szó, törvénymódosításokról és arról, hogy miként tudunk a lehető leghatékonyabban az emberek érdekében dolgozni.” – mondta el Jakabfi László a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

A napközis táborban ebben az évben a kortárs segítők is részt vesznek majd, akik nemzetiségi napokkal színesítik a palettát. A nyári kikapcsolódás július elsejétől augusztus 9-ig tart. 50 gyermeket várnak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek