Tandem-kerékpárosok látogattak Keszthelyre

2022. augusztus 19. (péntek)

Látássérültek és segítőik vettek részt tandem-kerékpáros túrán a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezésében. A többnapos program egyik állomása Keszthely volt. A városban élők szeretettel fogadták a nem mindennapi sportolókat.

Az esélyegyenlőségre hívták fel a figyelmet a Balatonkerülő túrával. A sportérték mellet, a tandemezés lehet az egyik eszköz ennek megteremtésére.

dr. Tálos Marianna – elnök, Mozdulj! Köszhasznú Egyesület: „Tizenegyedik alkalommal kerüljük meg most a Balatont látássérült barátainkkal. Azért ki nem hagynánk, hogy Keszthelyen itt a főtéren egy kis flashmobbal kedveskedjünk a lakosságnak, illetve azoknak az embereknek, akik éppen erre járnak.”

Hetven résztvevő, 25 tandemkerékpárral vett részt a túrán. 25 olyan segítő vezette a bicikliket, akik mögött egy-egy látássérült tekert. Az összhang, a közös sportélmény felemelő érzés volt minden résztvevőnek.

Korda Krisztián – segítő: „Menet közben mi narrátorok is vagyunk, a bringát vezetni kell, kell egy határozottság az első ülésen, ami azt jelenti, hogy két emberért vagyok felelős. Tudom azt is, hogy ez a kerékpár két fővel, így közel két mázsa. Tehát balesetet sem érdemes vele csinálni. Ugyanakkor aki nem lát, annak tudnia kell azt is, hogy merre járunk, mit csinálunk, mert van egy folyamatos narrációskötelezettség, megpróbálom elmondani azt, hogy mit kellene látniuk, mi az, ami.”

Dr. Gombás Judit látássérült sportoló harmadszor vesz részt a túrán. Igyekszik minden lehetőséget megragadni a kerékpározásra, az élménygyűjtésre.

dr. Gombás Judit – résztvevő: „Nem annyira könnyű olyan vállalkozó szellemű bringásokat találni, akik hajlandóak tandemet vezetni. Ez nyilván egy nagyon fontos indok, a másik pedig az, hogy nagyon jó társaság gyűlik itt össze. Lehet új barátokat találni, és nagyon klassz a Balaton környékén lenni. Sok oka van, amiért szerintem megéri eljönni.”

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere is nyeregbe szállt, kipróbálta a tandem-kerékpárt. Fontosnak tartja a kezdeményezést, és örömmel fogadta a városba érkező túrázókat.

Manninger Jenő – polgármester, Keszthely: „Nagyon szépen szimbolizálja azt, hogy hogyan lehet segíteni egymáson, hiszen hátul az aki nem lát, vagy nem rendesen lát, és akkor segítünk rajta, segítenek rajta akik elől mennek. Az egyesületnek ez a célja. Körbennek a Balatonon, tulajdonképpen mindenkinek jut élmény. Hisz akik hátul ülnek, még, ha gyengébben is látnak a kerékpározás élményét, és az, hogy egyik helyről a másikra tudnak menni, ők is megismerik a Balatont.”

A kerékpárosok egy éjszakát töltöttek Keszthelyen. Másnap reggel a Pethe Ferenc kollégium elől a főtéri Nagytemplomba hajtottak, majd a Zsidótemplomba, mindkét helyen áldásban részesültek. Keszthely után a következő állomás Badacsony volt.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9479-tandemkerekparosok-latogattak-keszthelyre