Tavaszi kiállítás a Balatoni Múzeumban

2019. április 9. (kedd)

Szombaton nyílt meg a Balatoni Múzeumban az a tavaszi kiállítás, amelynek anyagát nagy részben a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból válogatták. A Keszthely és Keszthely környéki alkotók tavaszi kiállítása felidézi a régmúlt Húsvéthoz köthető hagyományokat, szokásokat is. A múzeum időszaki kiállítása április végéig igazi ünnepváró hangulatban várja a látogatókat.
A Badacsonytördemici néptáncosok népi játékokkal és tánccal igazi tavaszi hangulatot teremtettek a Balatoni Múzeum új időszaki kiállításának magnyitóján, ahol többen is köszöntötték a Keszthely és környéke alkotóit. Vozár Péterné önkormányzati képviselő a Húsvétról, a kereszténység legnagyobb ünnepéről beszélt a kiállítás kapcsán. Havasi Bálint, a múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte: „Kevés olyan település van ahol olyan nagy hagyományokra tekint vissza a régmúlt mesterségeinek ápolása mint Keszthely.” A városban működő közösségépítő szakkörökről Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója beszélt a népművészet kedvelőinek.

„A jelenleg bemutatkozó tárlaton négy szakkör tartozik a művelődési központ alá. Ami azt jelenti, hogy három az alkotóházban van, egy pedig a kerámia műhelyben. Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezek a közösségek valóban több évtizedes múlttal rendelkeznek, hiszen ha azt mondom, hogy a legelső, a legidősebb 45 éves múltra nézhet vissza, ez a kerámia szakkör.”- mondta Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A kiállítást megnyitó Zala megyei népművészeti referens mondott köszönetet a zalai népművészeket átfogó egyesület aktív tagjainak,alkotóinak és mindazoknak akik a kihalófélben lévő népi kismesterségeket választották szabadidejük hasznos eltöltésére, a természetes anyagok megmunkálásával.

„Nagy öröm, hogy népi tárgyalkotó kultúra szinte teljes alapanyag körét láthatjuk itt ezekben a gyönyörű alkotásokban. Külön öröm, hogy olyan alkotóktól láthatunk kiállítási tárgyakat akik több évtizede az életük részévé tették az iparművészet tovább örökítését.”- adott tájékoztatást Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület népművészeti referense.

A tavaszi kiállításon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan dísztárgyakat, használati tárgyakat, eszközöket láthat az érdeklődő. Fából készült bútorokat, edényeket. Lakást díszítő szőtteseket, nemez munkákat, gyönyörű ékszereket, népviseleteket. Kerámia díszeket, edényeket és húsvéti hímes tojásokat. Írva, karcolva, festve. Ki ahogyan készíti saját háza táján. A tárlat április 27-ig látogatható.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5915-tavaszi-kiallitas-a-balatoni-muzeumban?fbclid=IwAR2bQTaJrRG7EN_QKANG0LjS5eTwTcJOvA5RFA-Y8NfYvCEh1sM7aNcZUEg