Tavaszköszöntőre hívták a civileket

2023. április 14. (péntek)

Tavaszköszöntő rendezvényre invitálták a Goldmark Károly Művelődési Központ szakköreinek tagjait, az Idősügyi Tanácsot és az Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthonának lakóit. A programot a Városi Civil Alap Támogatásával a Balaton Fesztivál Alapítvány valósította meg.

Keszthelyen nagyon sok közösség van, és ezek a közösségek kiemelten fontosak a város vezetésének. Időről időre szerveznek nekik programokat, és több formában is támogatják a tevékenységüket. A Goldmark Károly Művelődési Központban többek között szövő, fafaragó és kerámia szakkör is működik, de számos más szervezet is van a városban. A tavasz közeledtével nekik kedveskedtek.

„Nagyon örültem a meghívásnak, hiszen a tavasz, maga a téma is kellemes. Újjáéled a természet, az emberek, az ember kedve is. Bár a mostani időjárás nem ezt igazolja, de mindenképpen ott a remény, hogy most már jobb idő lesz, sokat fog sütni a nap és sokat tartózkodhatunk a szabadban.” – mondta egy résztvevő, Pálfi György.

A meghívottaknak Hintalan László János tartott előadást. A rövid ismertető témája a tavaszi hagyományok rejtett titkai voltak. A vendégek együtt énekelték az előadóval például a Bújj, bújj zöld ág című nótát, de lejárták a nap útját is. Emellett megismerkedhettek egy népi játékkal is. Arról is szó volt, hogy a táncban, főként a hagyományos magyar csárdásban ki vezeti a nőt.

„Addig az asszonyt mindenki vezette, még a Jóisten is. Az asszony sose vezet minket? Ugye tudjuk, hogy vezet a nő az életben? Ennek a legegyszerűbb formája, ha én azt érzem, hogy erre szívesebben forog, mint arra valamiért, akkor a férfi ezt kiszolgálja, vagyis a nő dirigál a férfinek.” – tájékoztatott Hintalan László János zenetanár.

A tavaszköszöntő rendezvényt pályázati támogatásból valósították meg. Az eseményen elhangzott, a város életének akkor van értelme, ha a közösségek működtetik azt. Ezért fontos, hogy részt vegyenek különböző projektekben és minél többen megismerhessék őket és a munkájukat.

„A Goldmark Károly Művelődési Központ szakköreit, az Idősügyi Tanácsot és az Egyesített Szociális Intézményből azokat hívtuk vendégségbe, akik el tudtak jönni erre a rendezvényre. Vidám hangulatkeltést hallottunk az elején Hintalan László előadásában, aki mindig megmozgatja és megénekelteti a közönséget. Most pedig harmonikaszó mellett beszélgetünk.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A harmonikaszó nagyon jó aláfestést adott az ebédhez, amelyre szintén meginvitálták a résztvevőket. Itt lehetőség volt kötetlen együttlétre, beszélgetésre, egymás jobb megismerésére.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10254-tavaszkoszontore-hivtaka-civileket

Képek