Tégy egy lépést a békéért

2018. május 1. (kedd)

A Peace Run, a világ legnagyobb váltófutása haladt át tegnap Keszthelyen. A Békefutás célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét. A Peace Run olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A futás anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény. Az alapító alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat.

Április 27-én érkezett meg Ausztria felől hazánkba a békefutás. Szombathely, Celldömölk és Tapolca után Keszthely is állomása volt az európai országokat összekötő váltónak. A sétálóutcán népes csapat fogadta a futókat és az általuk hordozott békefáklyát.

Énekükkel üdvözölték a futókat a Csány-Szendrey iskola diákjai. A résztevőket minden településen ünnepséggel köszöntik. A Peace Run így tulajdonképpen egy ünnepsorozat, amely végigvonul a településeken, országokon és földrészeken.

A világ legnagyobb váltófutásának európai koordinátora megköszönte a fogadtatást. Kifejtette: az európai békefutás Szófiában kezdődött február 27-én, a nemzetközi futócsapat minden országot érint a kontinensen, míg eljut Lisszabonba. Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba.

„A Békefutás 1987-ben indult New Yorkból, azóta elterjedt a világ hat kontinensén, 150 országban futunk. Csak az Európai kontinensen 49 országon és 24 ezer kilométeren keresztül hordozzuk a fáklyát. A futás pedig azzal a céllal indult el, hogy a sport összekovácsoló ereje által erősítse a különböző nemzetek, kultúrák, országok, iskolák, sportközösségek között a kapcsolatot” – nyilatkozta a program hazai koordinátora, Oláh Endre.

Az ünneplők egy rövid elmélyüléssel a barátság és a harmónia érzését a világ minden pontjára elküldték az afrikai gyermekektől kezdve a háború sújtotta Szíriáig.

Játékos része is volt a rendezvénynek. Egy-egy futó a saját anyanyelvén szólalt meg, amiből a keszthelyi gyerekeknek kellett kitalálni, hogy honnét érkezett az illető személy. Gabriel Quintana az Egyesült Államokból származik, de jelenleg Guatemalában él. A fiatalember azt elmondta, hogy a személyes célja ezzel a futással, hogy harmóniába kerüljön a más országból érkezett emberekkel. Véleménye szerint ez egy lehetőség kapcsolatba lépni olyan emberekkel, akik nyitottak a békére és mások felé is hirdetik ezt.

A futókat a város polgármestere is örömmel üdvözölte: „Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, hiszen a mottója is az, hogy tégy egy lépést a békéért. Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy béke legyen, mind a családban, mind a nagyobb közösségben, mind az országban, mind a világban. Ők ezt a kezdeményezést vállalták és egy váltófutással haladnak végig a világ számos országán” – nyilatkozta televíziónknak Ruzsics Ferenc.

A békefáklyával az élen a kastély irányába indultak el a futók, egy rövid szakaszon a keszthelyi gyerekek és családtagjaik is elkísérték őket. A magyarországi szakasz 260 kilométert ölel fel, a váltófutás csütörtök reggel, Szlovénia felé hagyja el az országot.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://www.tvkeszthely.hu/hirek/8738/tegy-egy-lepest-a-bekeert/