Tekerj a sereggel!

2013. május 13. (hétfő)

Elindult szombaton délelőtt a keszthelyi Balaton-partról a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium Tekerj a sereggel! elnevezésű tókerülő kerékpártúrája.

A mintegy 300 résztvevő Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével, ágyúszóra indult útnak. Hende Csaba lapunknak elmondta: másodszor szerveztek kétnapos biciklitúrát a Balaton körül azzal a céllal, hogy tisztelegjenek a régi korok hősei előtt, még jobban megismerjék hazánk gyönyörű tájait, és népszerűsítsék az egészséges életmódot.
– Fontos cél, hogy mindenki, aki részt vesz, nagyon jól érezze magát, hiszen ez nem verseny, ez egy kirándulás – említette a miniszter, aki 37 évesen kezdett sportolni, azóta rendszeresen kerékpározik.

A parton a Légierő Zenekar adott koncertet az érdeklődőknek és a készülődő kerékpárosoknak.

– Tavaly vettünk részt először a Tekerj a sereggel! biciklitúrán a határszélen, de a Balatont még nem bicikliztük körbe – mondta a szombathelyi Nagy Erzsébet, aki főállásban köztisztviselő, s hobbiból régóta kerékpározik. – Normál tempóban megyünk, úgy tervezzük, hogy ma este hat és hét között odaérünk a szállásra, és holnap időben elindulunk, hogy elérjük a 16 óra utáni, Szombathelyre menő vonatot.

– Mi egy elöl fekvő tandem kerékpárral jöttünk, amit én építettem. A párom mozgássérült, de ezzel a biciklivel képesek vagyunk együtt tekerni. Már négy éve kerékpározunk együtt. Egyszer lejöttünk Passautól Pozsonyig – mesélte a szegedi Franka Antal, aki először vesz részt Balaton kerülő túrán.

A menetnek tavaly és idén is érdekes színfoltjai voltak a Budapesti Honvéd Kerékpáros és Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik második világháborús biciklivel és felszereléssel vágtak neki az útnak. Az érdeklődők ma is csatlakozhatnak a csapathoz reggel Balatonkenesén, ebédidőben pedig Zánkán.

(forrás, fotó: Zalai Hírlap, Szabó Judit zaol.hu)