Télbúcsúztató az idősekkel

2019. március 2. (szombat)

Keszthely Város Idősügyi Tanácsa és a Közösségi Értékekért Egyesület meghívására érkeztek a Balaton Színház Simándy termébe egy Télbúcsúztató vidám hangulatú programra a városban és a térségben élő idősek. A keszthelyi közösségi programon köszönetet mondtak az idős embereknek a munkában eltöltött évek utáni aktivitásért, a város életében való részvételért és a fiatalok előtti példamutatásért. A programnak a Balaton Színház adott otthont.
Nagy Bálint Keszthely Város Idősügyi Tanácsának elnökeként köszöntötte a szép számban megjelent, 90. életévüket betöltött nyugdíjasokat a Télbúcsúztató rendezvényen, akik közül ma is sokan aktívan élik életüket. Így Kocsis Ferencné Györgyi néni is akik betöltötte 95. életévét.

„Főzök minden nap, vendégül látom a két fiamat mert már nekik nincs feleségük. Tulajdonképpen egész napom foglalt, délelőtt főzök, ebéd után kicsit tv-zek, keresztrejtvényt fejtek, nagyon sokat olvasok. Járok a keszthelyi könyvtárba és van egy bridge-party a barátnőimmel.”-mondta Kocsis Ferencné.

Köszönetet mondtak azoknak a házaspároknak is akik több mint 50 éve élnek együtt. Jóban, rosszban kitartottak egymás mellett, példát mutatva életükkel a fiatalabb generációknak. Az Idősügyi Tanács más civil szervezetekkel, egyesületekkel együttműködve segíti és támogatja a nyugdíjas években élőket. A napi munkából kiszakadva élő szépkorúak is örömmel vesznek részt olyan programokon ahol tartalmasan tölthetik el szabadidejüket és generációkkal találkozhatnak. Így van ezzel a 14 éve nyugdíjban lévő Király Antal is.

„Mindegyikre eljövök, ha időm engedi jövök. Erkel Színházba van bérletem. Keszthelyi csoporttal. Szebbnél –szebb előadások vannak.”- mesélte Király Antal a rendezvény helyszínén.

A télűző, tavaszköszöntő programon a jelenlévők megismerhették farsanghoz fűződő népszokásokat is és bemutatkoztak a térségben működő civil szervezetek. Nagy Bálint az Idősügyi Tanács megalakulásáról annak céljairól beszélt az aktív közösségek, nyugdíjasok előtt. Kiemelve, hogy az ő munkájuk, tapasztalatuk nagyon fontos napjainkban is.

„Fontosnak tartjuk azt, hogy beszéljünk is arról,hogy a közösséget építeni és aktivizálni kell,de nem elég csak beszélni róla hanem tenni is kell érte és ez már a sokadik olyan rendezvény, amikor azt gondolom, hogy teszünk is annak érdekében, hogy a Keszthely és Keszthely térségi idősügyi szervezetek, idősebb emberek összejöjjenek és egy kötetlen, ünnepélyes rendezvényen tudjanak találkozni,beszélgetni. Ezzel is hozzájárulva az idősek aktivitásához. S ezek a rendezvények más mellett jó alkalom arra is, hogy megbecsüljük az idő embereket.”-adott tájékoztatást a tanács elnöke, Nagy Bálint.

A Télbúcsúztató program a kellemes találkozások mellett meglepetést is tartogatott az idős emberek számára. Az első, 1961-ben meghirdetet Ki Mit Tud? kategória győztese, az 1966-os Táncdalfesztivál közönségdíjasa Bakacsi Béla ismert régi slágerekkel szórakoztatta a vendégeket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5806-telbucsuztato-az-idosekkel?fbclid=IwAR3fxu4nULwR9pl5TOZBhq741c_SjIArjFF58A2xO2rGwMDcHGtkSkr4xo4