Teljessé vált a belváros-rekonstrukció, elkészült a második ütem is

2013. április 26. (péntek)

Összesen több mint egymilliárd forintos uniós támogatással szépült meg Keszthely belvárosa. A városházán megtartott rendezvényen zárták le a városrehabilitációs projekt második ütemét pénteken.

A zárórendezvényen a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket. Manninger Jenő történelmi változásnak nevezte a beruházást Keszthely életében, mely több évre meghatározza a város arculatát. Hozzátette: a régióban egyedül Keszthely részesült két ütemben is támogatásban a regionális operatív program pályázatán.

Az önkormányzat képviseletében Pálinkás Róbert alpolgármester elmondta: a második ütemmel vált teljessé az a nagyszabású beruházás, melynek során élhető, európai belvárosa lett Keszthelynek. A főtér így önálló turisztikai attrakcióként is megállja a helyét, egyben összeköti a város két legjelentősebb látványosságát: a szintén fontos fejlesztés előtt álló Festetics kastélyt és a keszthelyi Balaton-partot. Az alpolgármester kiemelte: a már elkészült és folyamatban levő projektek is mutatják, hogy tudatos városfejlesztési koncepció mentén dolgozik Keszthely.

Az első ütemre 529, a másodikra 539 millió forint uniós támogatást nyert Keszthely a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán. Tavaly nyáron látványos ünnepségsorozattal avatták fel a város megújult főterét. A mostani beruházás keretében – az első ütemtől eltérően – a város több más helyszínen valósultak meg fejlesztések, kiegészítve a korábbi eredményeket. Ezeket Kiss Csaba projektmenedzser mutatta be a rendezvényen.

Talán az egyik leglátványosabb változás, hogy megszépült a városi piac: az élelmiszert árusítók számára fedett csarnok épült, és a terület burkolata is megújult. Új sétány halad át a piacon, melyet egyik oldalról fasor és virágágyások, másik oldalról a főtéren álló világítótestekhez igazodó lámpasor szegélyez. Az út lépcsők nélkül vezet végig a területen, és a sétány mentén árusítóhelyeket is kialakítottak. A piac majdnem teljes területe, a parkolási iroda és piacfelügyelőség irodái, valamint a nyilvános illemhely is akadálymentesen megközelíthető a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára. Ahol szükséges volt, megtörtént a projekt két üteme keretében lerakott burkolatok egymáshoz illesztése, és elkészült az élelmiszerbolt melletti játszótér is.

A Rákóczi téren is jelentős térrendezési és közlekedésszervezési változások történtek. Csökkent a tér forgalmi terhelése, és emellett az élhetőbb, kellemesebb környezetről új térburkolat, újonnan kialakított zöldfelületek, utcabútorok és más köztéri berendezések is gondoskodnak. Már több mint egy éve életbe lépett a kereszteződés új forgalmi rendje, miszerint a Tapolcai út és a Zsidi út irányából nem lehet behajtani a Rákóczi térre. A korábbi sokszor indokolatlan zsúfoltság, gyakori forgalomtorlódás különösen a nyári időszakban rótt nagy terhet a területre, mivel a helyismerettel nem rendelkezőket, a parkolóhelyet keresőket és a városközpontot megközelíteni szándékozókat egyenesen beterelte a térre.

Több forgalmi változás is életbe lépett a város más pontjain a beruházás eredményeképpen, de a keszthelyiek már ezeket is megismerték és megszokhatták az elmúlt hónapok során. A Rákóczi és Lovassy utak között, az Unterberger utca meghosszabbításában új átkötő utca nyílt. Kétirányúvá vált a Rákóczi utca, ehhez átalakult az Arany János utca torkolata, új útfelfestés készült és kihelyezték a szükséges forgalomirányító táblákat. A Deák, Széchenyi és Vaszary utcák kereszteződésébe jelzőlámpát telepítettek – ez a projekt kötelező eleme volt, és a korábbi közlekedési változások, elsősorban a Deák Ferenc utca nagyobb autóforgalma indokolta a kialakítását.

Konzorciumi partnerek is csatlakoztak a projekthez, így különböző vállalkozói fejlesztések is megvalósultak: a Fő téren mexikói éttermet üzemeltető Los Amigos-Mex Kft. a teraszát bővítette az uniós támogatás segítségével, a VÜZ Nonprofit Kft. és a Csornai Premontrei Prépostság közreműködésében pedig a főtéri rendház egy részének felújítása valósul meg.
A főtér-projekt második ütemének része a Georgikon utca és környezetének megújítása is.

Az amúgy is kedvező, eredetileg 74 százalékos támogatási intenzitású projekt megvalósításához tavaly év végén az önkormányzat további 106 millió forintos önerő-támogatást nyert az EU Önerő Alapjából. A támogatással jelentősen csökken a beruházáshoz a város saját költségvetéséből vállalt hozzájárulás. Az állami adósságkonszolidáció – melynek során Keszthely kiemelkedő, 70 százalékos mértékben 747 millió forint átvállalását érte el a tárgyalásokon – a projektek önrészére felvett fejlesztési hitelt tovább csökkentette.

A kivitelezői konzorciumot a Közgép Zrt. és a Reneszánsz Zrt. alkotta. A beruházás munkálataiba számos helyi vállalkozás került bevonásra. A tervezői feladatokat a Forma Zrt. végezte. A felelős műszaki ellenőri tevékenységet a Veszprémber Zrt. látta el. A projektmenedzsment feladatait a VÜZ Nonprofit Kft. városfejlesztési divíziója és a keszthelyi polgármesteri hivatal szakemberei végezték.

Ahogy Pálinkás Róbert alpolgármester köszöntőjében elmondta: a városfejlesztés lendülete a projekt lezárultával nem áll meg Keszthelyen: a tavaly befejezett első ütem után idén indul a Balaton-part megújításának második etapja is, melyre 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város, melyhez ráadásul önkormányzati önrész sem szükséges.