Tiszta, szép környezet várta a gimnázium tanulóit

2020. szeptember 7. (hétfő)

Régóta tervezett felújítás vette kezdetét a nyáron a Vajda János Gimnáziumban. A részleges felújítás után átrendezett szertárak, tárlók és megújított tantermek várták a tanulókat szeptember 1-n. A gimnázium alsó szintjének festése és az infrastruktúra fejlesztése szerepel még a tervekben. Az igazgató abban bízik, hogy a közeljövőben azok is megvalósulhatnak.

Varga Gábor a Vajda János Gimnázium igazgatója. Megmutatta év elején milyen terveik vannak , hogyan újulhatnak meg az iskola falai. A nyár folyamán megtették az első lépéseket ahhoz, hogy egy szebb, tisztább környezetben tanulhassanak a gimnázium diákjai. Régóta várt felújítás kezdődhetett el a nagy múltú intézményben.

„Esedékessé vált a belső tereinknek a frissítő festése és megújítása. Az egyik legsürgetőbb feladatunk volt az 1.és 2. szint folyosói felületeinek megújítása, hiszen itt kerültek elhelyezésre a korábbi évekből. ill. évtizedekből a tablónk amik most már nem fértek el, így aztán szükségszerűvé vált. S ekkor adódott az ötlet, hogy az egész tablórendszert átalakítsuk, gyakorlatilag leszedtük a régi tablókat. Sínrendszer került kialakításra és ebből indult el az ötlet. Ha már volt tabló sínrendszer akkor kellett hozzá festés, s ha már a folyosókat festettük, természetesen meg kellett újítani hozzá 1-2 tanterem festését is.”- adott tájékoztatást Varga Gábor.

Megújult az informatika terem. Új ,könnyen megközelíthető munkapadokat szereltek fel, és elkészült az diákok régi álma, az iskola rádió is amelyen keresztül a csengetést is üzemeltetik. A szertárakban is átszervezték az tárlókat és az oktatáshoz szükséges eszközöket a természetismereti laboratóriumban helyezték el. A munka során a fizika szertárból számos érdekesség is előkerült a II.Világháború előtti időkből. amit 2021-ben a premonrei rend 900 éves évfordulójára állítanak ki az iskola folyosóin.

„Egészen konkrétan régi, kultúrtörténeti értékkel bíró oktatástechnikai eszközök kerültek elő. A legrégebbiek gyakorlatilag a gimnázium berendezésének évéből,1892-ből származnak. Találtunk hozzá egy nagyon szép leltárkönyvet is. Ill. a szertár folyamatos vezetését a különböző kortörténeti érdekes bejegyzésekkel. És természetesen nagyon komoly fizika, matematika oktatáshoz szemléltető eszközöket.”- mondta el az iskola igazgatója.

A részleges felújítás a nyári karbantartás költségén túl a Vajda Öregdiákok Egyesületének és a szülők támogatásával valósult meg. A távolabbi tervek között szerepel az infrastruktúra fejlesztése és az épület alsó szintjének festése. Jelenleg is folyik a munka . A gimnázium udvarán a sportpálya felújítását végzik.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7381-tiszta-szep-kornyezet-varta-a-gimnazium-tanuloit