Több megváltozott munkaképességűt alkalmaznak

2022. október 7. (péntek)
KesztHelyi identitás

Javult az elmúlt években a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága – ez derült ki a Profession.hu állásportál felméréséből. Keszthelyen több helyen is alkalmaznak ilyen munkaerőt. Nagy segítséget nyújtanak a különböző munkákban.

A Helikon Kastélymúzeum parkjában sok a teendő. Legutóbb a virágágyak gyomlálásában dolgoztak a megváltozott munkaképességűek is. Állandó felügyeletre nem szorulnak, önállóan végzik a munkájukat. A Helikon Kastélymúzeum már évek óta együttműködik a Zöldmező Utcai Általános Iskolával, ahonnan parkgondozók járnak ide gyakorlatra. Jelenleg 9-en vannak. A kastélyban megváltozott munkaképességű alkalmazottat a portán, a pénztárban és teremőrként is tudnak alkalmazni.

„A törvényi előírás az, hogy 20 fő felett kötelező alkalmazni, vagy rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnünk. Mi inkább az előzőt választottuk, hogy alkalmazzuk őket. Nyilvánvalóan egészségi állapotuktól függő, hogy ki milyen munkakört tud ellátni.” – ismertette Nemes István főkertész.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett mosodában is alkalmaznak 9 megváltozott munkaképességűeket. A mosásban, szárításban és vasalásban is rendszeresen közreműködnek.

„A kezdetektől van itt 5 megváltozott munkaképességű és a négy ember azok folyamatosan valaki valamiért kiesett, betegség miatt. És végül is csak ennyi. Nagyon kell nekik ez a munka, mert ugye nekik nem olyan könnyű beilleszkedni és nem mindegy, hogy hova mennek dolgozni.” – mondta el Marton Nóra mosodavezető.

A Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának Napközi Otthonában is zajlik munka. A bentlakók fejlesztése is nagyon fontos.

„Nagyon fontosnak tartjuk, mert értéket teremtenek a fogyatékos fiatalok, akik idejárnak. És ez az érzés ez az önbecsülésük növeléséhez járul hozzá. Sokféle tevékenységet végeznek. Vannak szolgáltatás típusú tevékenységeink, vannak termék előállítások. Itt ajándéktárgyakat készítenek, amik valós, kézzel fogható értékek.” – emelte ki Ráczné Németh Teodóra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Régió Központ szakmai vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-2020 között csaknem 5 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta a megváltozott munkaképességűeknél. A Profession.hu kutatása szerint az őket foglalkoztató vállaltaok kétharmada pozitívan nyilatkozott a közös munkáról.

„Több mint 53% mondta, hogy a munkavállaló jelentkezett hozzájuk és mivel megfelelő volt és alkalmasnak bizonyult a munkakörre, ezért felvették. 39%-uk volt az, aki azt mondta, hogy valamilyen érintettségből döntött így. és mintegy 19% volt, aki azt mondta, hogy céges irányelvek, elvárások, CSR szempontok alapján döntöttek, hogy felvesznek megváltozott munkaképességű munkavállalót.” – nyilatkozta Dencső Blanka a Profession.hu üzletfejlesztője.

A kutatás szerint 10-ből 4 magyarországi cégnél alkalmaznak megváltozott képességű munkavállalót. A megkérdezett alkalmazottak arról számoltak be, hogy gyorsan be tudnak illeszkedni, a munkahelyi közösség pedig mindig pozitív hangulatú.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9645-tobb-megvaltozott-munkakepessegut-alkalmaznak