Több mint 100 facsemetét ültettek az idén Keszthelyen

2022. december 1. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

70 facsemetét ültettek el Keszthelyen a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül elnevezésű programsorozatban. A szakemberek a város több pontján ültettek csemetéket, ennek a többsége hársfa. A VárosFa programba a 10 ezer főnél nagyobb települések pályázhattak.

A fásítás utolsó lépéseként a Georgikon utcai hiányos fasor pótlását végezték el a szakemberek. A csemetéket, valamint a hozzátartozó karót, kötözőt és törzsvédőt a Bakonyerdő Zrt. ajánlotta fel a városnak. Az utolsó fák ültetésében Manninger Jenő, Keszthely polgármestere, és a Premontrei iskola diákjai is részt vettek.

„Elhatároztuk, hogy még több fát ültetünk Keszthelyen. Keszthely azért arról ismert, hogy szép zöldfelületei vannak, sok a fa, sok a liget, de természetesen pótolni kell egyrészt a régi fákat, másrészt szeretnénk új fasorokat is telepíteni. Erre ezek a programok nagyon jó lehetőséget adnak. Ebben a MOL programban 70 fát tudtunk elnyerni.” – mondta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az idén több mint 100 facsemetét ültettek el Keszthelyen. A VárosFa programban a Ranolder iskola előtt, valamint a város több utcájában pótolták a fákat. Emellett a városi strandra is ültettek csemetéket. A Neked Zöldül című programsorozatban összesen 7000 facsemetét ültettek el országszerte.

„Ebből a 7000 fából 500 darabot a megyei jogú városokban már elültettek a tavasz folyamán, 6500 darabra lehetett pályázni. 30-70 darabot lehetett nyerni 16 féle fafajból. Keszthely abban a szerencsés helyzetben volt, hogy 70 fát sikerült nyerni az itteni sorfa pótlásokhoz, ültetésekhez.” – tájékoztatott Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

A programban a települések választhatták ki a csemeték ültetési helyét, és természetesen az elültetett fák gondozása is az önkormányzatok feladata. Keszthely frekventáltabb utcáinak és a nagyobb zöldterületek faállományának többsége hárs és juhar, ezért ezekre a fajtákra esett a választás.

„Mi úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk egységesíteni az utcaképet, ezt pedig úgy tudtuk elvégezni, hogy a hársfa mellett döntöttünk. Tehát hársfával megkezdtük itt a fasornak az újraépítését. Természetesen megtalálhatóak az utcában már beteg, idős egyedek, amikor eljön az ideje – ha nem is hárshoz tartoznak, hanem például egy juhar – azokat is hárssal fogjuk pótolni” – tette hozzá Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök.

Az eseményen elhangzott, Keszthely önkormányzata a jövőben is folytatja a faültetést. Cél az, hogy minden évben több mint 100 csemetével bővítsék a város zöldterületeit.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9830-tobb-mint-100-facsemetet-ultettek-az-iden-keszthelyen