Több mint 4500-an éjszakáztak a múzeumokban

2023. június 26. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Idén is népszerű volt a Múzeumok Éjszakája. Több ezren keresték fel Keszthely kulturális intézményeit. Színes programkavalkád várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Új tárlatok is nyíltak az est során.

Öt órakor nyíltak a kapuk a keszthelyi múzeumokban, már ekkor hosszú volt a sor több intézmény előtt. A Balatoni Múzeumban tárlatvezetésekkel és kreatív sarokkal készültek. A kicsik főkötőt és kardot készíthettek. A koponyák világával is megismerkedhettek, érdekességeket tudhattak meg a fenékpusztai ásatásokkor előbukkant leletekről. A legkisebbeknek Bartos Erika mesélt és dedikált.

A Szendrey Emlékházban pontosan 18 óra 28 perckor adták át az ötödik szobát. Az időpont Petőfi szerelmének születési évére, 1828-ra utalt. A legújabb helyiségben is számos információval gazdagodhatnak a látogatók.

„Az új részben Júliának a versei találhatóak meg, egy része. Illetve kikerült néhány olyan relikvia, például a jegygyűrűje, ami ugye Petőfivel való házassága után maradt fönn. És kikerült néhány olyan kép, ami eddig nem volt kint. Például Petőfi Zoltánról egy fiatalkori kép.” – mondta el Dr. Lukács Gábor.

A Vadászati Múzeumban is új időszaki tárlat nyílt Trópusi rovar gigászok címmel. Ezen színesebbnél színesebb lepkék és egyéb rovarok tekinthetőek meg minden földrészről.

A Helikon Kastélymúzeum parkjában lovas programokon vehettek részt az érdeklődők. A főépület előtt Szulák Andrea adott nagysikerű koncertet.

„A gyerekem gyakorlatilag itt nőtt föl, mert rengeteget jártunk Hévízre az egyik hotelbe és az volt a rendszeres programunk, hogy átjöttünk a múzeumba, megnéztük a vadászati kiállítást, ami hát hihetetlen élmény a mai napig és a kastélymúzeumot, mint a tenyerünket, úgy ismerjük. Úgyhogy nekem ez egy nagyon nagy boldogság, hogy most itt ebben a környezetben én koncertezhetek.”

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen elmaradhatatlan a Szent Iván éji tűzgyújtás. Közben Tűzteremtő Tűzdalok címmel hangzottak el Csider Sándor költő megzenésített versei. Az esemény nagyon népszerű volt, sokan direkt erre időzítették az intézmény látogatását.

„A kisebbik már kicsit fáradt, a gőzgépet nagyon szerette, azt nézegettük, azt már másodszor láttuk, de egy fiúnak az mindig érdekes. A lányok meg itt futkároznak itt össze-vissza az osztálytársakkal találkoztak, jól érzik magukat.” – fogalmazott Bátki György.

A keszthelyi Múzeumok Éjszakájára összesen 4532-en váltottak jegyet. Az ország legnagyobb kulturális rendezvénysorozatára mintegy 450 intézményben közel 2500 programmal várták az érdeklődőket.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek