Több nagy beruházást tervez Keszthely

2024. január 19. (péntek)
KesztHelyi identitás

8,7 milliárd forint értékben pályázhat támogatásra az új uniós ciklusban Keszthely. A város kilenc projektet szeretne megvalósítani a következő években ebből. Körforgalmat is terveznek Keszthelyre a Lovassy és az Apát utca kereszteződésében, ez várhatóan 2025-ben valósulhat meg. A testület már korábban jóváhagyta ezeket a beruházásokat. Manninger Jenő polgármester sajtótájékoztató keretében ismertette ezeket a fejlesztéseket.

A Lovassy és Apát utcák kereszteződése egész évben, különösen nyáron nagyon forgalmas. Erre lehet megközelíteni a két nagy Balaton-parti szállodát, a Pavilon sort, a Zenepavilont és a nyári nagy rendezvényeket, de a buszpályaudvar és a vasútállomás is nagy forgalmat generál. Már régebben felmerült, hogy itt körforgalmat építenek, de korábban ezt nem tartották lehetségesnek. A mostani városvezetésnek sikerült megterveztetni a csomópontot. A Keszthelynek szánt TOP Plusz Városfejlesztési programtervből 630 millió forintot szánnak a körforgalomra. Manninger Jenő polgármester elmondta, már az engedélyeztetési fázisnál tartanak.

„Elég nehéz tájékozódni és különösen nehéz befordulni a buszoknak a vasút felől, de mindenkit zavar ez úgy gondolom. Régóta próbálkoztam, de nem sikerült korábban körforgalmat tervezni. Most úgy néz ki, hogy már minden engedély rendben van, meg lehetett tervezni ezt a körforgalmat. Itt egy kis menekülő útvonal van, azért is, hogy aki a vasút felől jön és esetleg torlódás van, akkor el tudjon menni ebben az irányban.” – emelte ki Manninger Jenő polgármester.

Parkolót is építeni fog a város a Balaton-parton. A strand hátsó parkolóját 170 férőhelyesre bővítik ki a részben önkormányzati, részben kihasználatlan MÁV területen. A városfejlesztési projektek között szerepel még a Balaton-part déli sétányán, a volt Zala Kemping önkormányzati tulajdonú területén egy tanösvény kialakítása. A Natura2000 területre 300 millió forint támogatást igényel az önkormányzat. Belterületi utak javítására 900 millió forintot terveznek. A projektek között szerepel kerékpárutak és kerékpáros szolgáltatások fejlesztése is, melyre 650 milliós keretre számít az önkormányzat. 600 millió forintból valósítanák meg a belváros, illetve a zámori városrész csapadékvíz elevezetésének fejlesztését. 140 millió forintot szánnak a Sirius Hotel és a Royal Homes előtt lévő sétány fejlesztésére, kiszélesítésére.

„Ezenkívül van benne két olyan fejlesztés, ami inkább gazdaságfejlesztés jellegű. Egy fürdőfejlesztés, amely a focipályán lévő területnek a fejlesztése. Egy korzó létrehozása a mellette lévő kiszolgáló épületekkel. És a Balaton Színháznál vendégfogadó tér kialakítására. Ez azt segítené, hogy a konferenciaturizmus is fejlődjön a szomszédos épületen belül.” – ismertette a város első embere.

Hozzátette, a projekteket bővebben is ismertetni fogják. Most a feladatuk az, hogy beadják a pályázatokat a már Keszthelynek elkülönített keretre. Meg kell felelni az uniós kiírásoknak, abban az esetben gazdálkodhat a támogatási összeggel Keszthely.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek