Tovább erősíti orosz kapcsolatait Zala megye

2019. február 8. (péntek)

Három napos látogatásra érkezett Zala megyébe az orosz testvérkörzet, Hanti – Manysi delegációja. A program során aláírták a 2019-2020-as évekre vonatkozó cselekvési tervet, mely gazdasági, egészségügyi és kulturális együttműködést tartalmaz. Az utolsó napon Keszthelyre is ellátogatott a küldöttség. A Festetics kastélyban a vallási és nyelvi örökségről hallhattak előadást a résztvevők.
A Musica Antiqua együttes műsorával kezdődött az oroszországi Hanti – Manysi Autonóm Terület delegációjának fogadása Keszthelyen a Festetics-kastélyban. A 22 fős küldöttség Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének meghívására érkezett a megyébe.

„2001-ben írtunk alá egy együttműködési megállapodást, melynek az intézkedési tervét most írtuk alá Komarova asszonnyal, aki Jugrának kormányzója és életében először járt Magyarországon. Számunkra rendkívül fontos a kulturális és a népi hagyományok kapcsolata mellett egy kicsit a jövőbe tekintve tovább fejlesszük az oktatási, az egészségügyi és az innovációs kapcsolatokat, hisz a nagy távolság mellett most már az online technológiák és az Internet megteszi ezt, hogy lehetőségünk van rá.” – mondta el az elnök.

A keszthelyi eseményen köszöntőt mondott Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Mint beszédében is hangsúlyozta, fontos megjegyezni, hogy Európa egy nagyon sokszínű kontinens, de a kereszténység mindig össze fogja kötni az emberiséget.

„Elhangzott az egyik előadásban a zalavári bencés apátság története, ami remekül megmutatja azt, hogy az eredetileg szláv közösség által alapított apátság hogyan tudott továbbélni a magyarság idejében mind a mai napig És ez rávilágít arra, hogy a kereszténység, ahogy én is a beszédemben kihangsúlyoztam egy összekötő kapocs az emberek között. Emberek és népek között is, népek és nemzetek között összekötő kapocs.” – fogalmazoztt a helyettes államtitkár.

A találkozón részt vett Somorjai Ádám pannonhalmi bencés szerzetes is, aki a nyelvek közös eredetéről, az 1000 éves zalavári apátságról, valamint Cirill és Metód helyi tevékenységéről tartott előadást. Prezentációja végén a frissen megjelent, A Zalavári apátság története című könyvvel ajándékozta meg a Duma Hanti – Manysi körzetének elnökét, aki ezt követően köszönetét fejezte ki az együttműködésért. Mint elmondta, nagyon kedvező élményekkel gazdagodtak az ittlétük során és a továbbiakban is több területen szeretnék kamatoztatni a csaknem 20 éves együttműködést.

„Jelenleg az Autonóm Területen zajlik az orosz kőolaj kitermelés több mint 50%-a, ennek egy része Magyarországra is jön, így ez is lehetőséget biztosít a közös munkára Továbbá Zala megyével zajlik egy fakitermelési együttműködés is és napirenden van egy úgynevezett szilárd nyersanyagok kitermelése is.” – mondta el Boris Khokhryakov.

A program keretében műsort adott a lenti Kerka Táncegyüttes is, akik magyar néptánc válogatással készültek a vendégeknek. Az ünnepség végén Dr. Pál Attila egy Zala megye címerét és a látogatás dátumát ábrázoló porcelántányérral ajándékozta meg a Duma elnökét.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5738-tovabb-erositi-orosz-kapcsolatait-zala-megye