Trianon 100. évfordulójára emlékezik a KÉSZ

2020. június 5. (péntek)

Nagymagyarország térképpel és trianoni zászlóval emlékezik a békeszerződés aláírásának 100. évfordulója előtt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja. A tagok a Helikon Parkban lévő fatáblára tettek fel egy molinót kedden, amely a térkép mellett a hunkarikumokat is felsorakoztatja. Az ötletgazdák elmondták, Trianon ma is fájó pont a magyarság számára, és a járvány idején is fontos, hogy méltóképpen emlékezzünk.

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára készül a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja is. A tagok kedden reggel egy molinót helyeztek el a Helikon Parkban. Az Igazság Kapuja felőli bejáratnál lévő táblára Nagymagyarország térképe került fel, amely nem csak az etnikumok megoszlásáról ad információt, hanem a hungarikumokat is bemutatja. A KÉSZ helyi csoportja a Hadtörténeti Múzeum segítségével készítette el az installációt.

„Erre a táblára, ami mögöttünk van már régóta – tehát amikor itt a kaput festettük vagy akármi – előjött, hogy ezt valami tartalommal ki kéne tölteni és akkor jött az ötlet, hogy ha nem lehet megtartani az ünnepségeket, mégis valamit kellene tenni Trianonra. Itt jött az ötlet, hogy van otthon egy térképem, ez, ami mögöttünk van a Kotuvecz Károlyról, amit 1937-ben csinált a ’910-es népszámlálás alapján. Ez egy nagyon szép térkép jó állapotban, hogy ezt akkor fölnagyítanánk és föltennénk.” – mondta Krupla Zoltán, a Keresztély Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának tahja.

Krupla Zoltán saját térképe nem volt elegendő a nagyításhoz, a hadtörténeti Múzeum azonban készségesen segített a csoportnak. A térkép alá virágokat is ültettek, amelyek nemzeti színekben pompáznak. Mindemellett készült egy zászló is, amely a 100 éves évfordulóra emlékeztet. A térkép azonban nem csak a jubileum idejére marad a parkban, azt a jövőben bárki bármikor megtekintheti. A KÉSZ tagjai elmondták, a magyar nemzet soha nem fogadta el a trianoni békeszerződésben foglaltakat, és hazánk feldarabolása ma is fájó pont sokaknak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7138-trianon-100-evfordulojara-emlekezik-a-kesz