Trianoni harangok

2020. október 1. (csütörtök)

A Balaton Színház Simándy termében Meister Éva színművész önálló estjével emlékeztek a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. A Trianoni harangok című előadásra a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja szervezésében került sor.

Az országgyűlés a 2020. évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Számos megemlékezést tartottak a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében. Így Keszthelyen is. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja is kiemelt figyelmet fordított a centenáriumi megemlékezésre.

„2020-ban Trianon 100. évfordulójára emlékezünk. Szerettünk volna több programot is, de sajnos a lehetőségek ezt nem tették lehetővé, a jelenlegi helyzet. Ezért annyit tudtunk tenni, hogy június 4-én a parkban avattunk egy nagyon szép térképet és ott kifüggesztettük a zászlót is, amely erre az évfordulóra emlékeztet bennünket. Ez az összejövetel márciusban lett volna. Akkorra vártuk a művésznőt, de sajnos az elmaradt. S most úgy gondoltuk, hogy a kellő szabályok betartása mellett megrendezzük.”- mondta el a KÉSZ keszthelyi elnöke,Krupla Zoltánné.

A közönség verseken,dalokon keresztül ismerhette meg az erdélyi születésű Meister Éva színművészt. Aki mint vallja, 40 éve alázattal és missziós lobogással szolgálja népét és kultúráját. Önálló estjeivel, amelyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva több száz helyen megfordult a Kárpát-medencében. Az egyéni és közösségi tragédiáról szóló dalok, versek, próza részletek mind a magyar nemzet erősségét tükrözték az előadásban – minden korosztályt elgondolkodtatva.

„Mert vannak benne mai zenekaroknak, nemzeti rock zenekaroknak szövegei benne. Akár énekelve is vagy csak elmondva és nyílván az idősebb korosztályoknak is egy Reményik, Dsida, egy Áprily, Wass Albert. Tehát ezek mind vegyesen vannak, mert figyelek arra, hogy minden korosztálynak szóljon. Még akkor is, ha 100 évvel ezelőtt történt, mert ez volt az első alkalom, hogy szétszakították a nemzetet, aztán utána jött egy 20 éves fegyverszünet és a II. világháború. Ami itt van a mi generációnk. Az én szüleim megélték a háborút, tehát ez elég közel van, s ugyanazt megélték, hogy szétdarabolták az országot és a nemzetet.”- mondta Meister Éva színművész.

Az emlékest összeállítása, Meister Éva 2010-ben írt Trianoni harangok című írásának a címét kapta.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7449-trianoni-harangok