Új életteret alakítanak ki a rovaroknak

2021. január 11. (hétfő)

Holt fákat és természetvédelmi farakást is kialakítanak a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert területén. A veszélyessé vált, kivágásra ítélt fákat ilyen módon hasznosítják újra, életteret biztosítva ezzel a rovaroknak és más kisebb állatoknak. A park üzemeltetője nagy örömmel fogadta az önkormányzat ötletét, hiszen fontos számukra a természetvédelem és az is, hogy igazodjanak Keszthely klímastratégiájához.

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert területén több olyan fa is van, amely különböző okok miatt balesetveszélyessé vált. Ezeket városi környezetben ki kell vágni. Keszthely klímastratégiájában kiemelt helyet foglal el a környezetvédelem. Így Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, természetvédelmi mérnök segítségével a kivágott fákat a helyszínen hasznosítják annak érdekében, hogy élőhelyet teremtsenek például a rovarvilágnak, amely természetes környezetben holt fákban él.

„Ezt a holt fa szerepet úgy tudjuk pótolni, hogy megpróbálunk minél nagyobb törzsdarabokat elhelyezni megfelelő területeken. Szeretnénk, hogyha szépen ugyanúgy lebomlanának azok a törzsdarabok, illetve megjelennének benne azok a rovarfajok, amelyek kifejezetten a holt fákhoz kötődnek és azokban fejlődnek. Illetve ha ők megjelennek, akkor megjelenik a madárvilág, illetve a denevérfajok is megjelennek itt a területen vagy pedig itt tudjuk őket tartani.” – tájékoztatott az önkormányzati képviselő.

A kutyás park területén természetvédelmi farakás is épül. Ennek szintén az a szerepe, hogy számos kisállatnak adjon menedéket. Ez a farakás a házaknál oly gyakori tűzifarakást szimbolizálja. Itt otthonra találnak a gyíkok, de ha kisebb hézagokat hagyunk, akkor a sünöknek is nappali vagy téli búvóhelyként szolgál. Ezek a farakások is menedéket adhatnak a rovaroknak, ehhez meg kell fúrni a fák oldalát, de komplett bogártanyát is ki lehet alakítani egy-egy nagyobb farönkből. A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert üzemeltetője örömmel járult hozzá a kivágott fák újrahasznosításához.

„Reméljük a kutyáknak is tetszeni fog ez, amit szeretnénk megvalósítani. A természetvédelem szempontjából mindenképpen fontosnak tartjuk és tényleg ezt tartjuk folyamatosan szem előtt, hogy a természetet óvjuk és védjük. Ezt a Kutyás Parkban is mindenképpen szeretnénk ezt a továbbiakban megvalósítani.” – emelte ki Sziládi-Kovács Tibor, a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert üzemeltetője.

A farakás a fák kivágásának ütemében folyamatosan készül, a szakemberek a tavaszra szeretnék megvalósítani. A tervek szerint Keszthely más pontjain is kialakítanának hasonló rovarhoteleket a kivágásra ítélt fákból. Emellett arra bíztatják a lakosságot, hogy a saját kertjükben is hasonló módon hasznosítsák újra a kivágott gyümölcs- vagy díszfákat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7721-uj-eletteret-alakitanak-ki-a-rovaroknak