Újítások, fejlesztések, javítások a keszthelyi strandokon

2014. május 25. (vasárnap)

– A keszthelyi strandok hivatalos nyitását a pünkösdi ünnepekkel egy időben tervezzük. Az időjárásnak köszönhetően a legtöbb munkát időarányosan el tudtuk végezni. A zöldfelületek gondozásán javarészt túlvagyunk. A május elején kiültetett egynyári virágok éppen a szezon kezdetére fognak megerősödni, így látványos képet mutatnak a szezonra. A diákmunkásokkal, a közfoglalkoztatotti állományban lévőkkel és az állandó munkavállalókkal együtt mintegy harmincan teszünk majd azért mindennap, hogy a strandi pihenés gondmentes legyen.

Rövid és hosszú távú fejlesztési terveket készítettünk, továbbá folyamatosan figyeljük a strandok modernizálását segítő uniós és egyéb pályázati lehetőségeket. A belépődíjak felülvizsgálata megtörtént, nagyarányú változás nem történt, így a két éve érvényes – kivéve a kabinbérletek – árakon látogatható a strand. A SZÉP- és bankkártyás fizetési módot egyre többen választják. A West-Balaton kártya még több, akár 50%-os kedvezményt kínál majd” – foglalta össze a szezoni készülődés egyes lépéseit Csendes Antal, a VÜZ Kft. fürdőüzemeltetési csoportjának vezetője, akitől a helyi strandok modernizálásáról érdeklődtünk.

– A Helikon strandon tavaly elkezdtünk egy fásítási programot. Az UV-veszély miatt a fürdőzők zöme inkább árnyékos helyet keres magának, ezért több mint félszáz csemetét (fűzfát, platánt, kőrist) ültettünk ki a már meglévő fafajaink választékához igazodva. A fatelepítés idén is folytatódott a városi strandon. A mederrész eliszaposodását ellensúlyozandó, a Helikon strandon a mederrendezést és a homokozást kiemelt feladatként végezzük el. Az általunk üzemeltetett strandokon a teljes iszap eltávolítása jelentős, 100 milliós tétel, amelynek előteremtésére egyelőre nem sikerült pályázati lehetőséget találni. Az elmúlt évek sikerei alapján a kezelésünkben lévő strandokon újból pályázunk a legjobb balatoni fürdőhelyeket minősítő „Kék Hullám Zászló” versenyen. A zöldfelületek ápolására, gondozására minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítunk. Gyepminőségű fű elérése a cél. Tavaly a Helikon strandon elkészült az öntözőberendezés, így már nem csupán a városi strandon leszünk képesek a legmelegebb, csapadékszegény időszakban a gyepterületet zöld állapotban tartani. Folyamatosan növeljük a virágágyások számát és a kiültetett növények darabszámát. Tavaly a városi strandon elkészült az esténként megvilágított, pihenőpadokkal bővített part menti sétány, amely kellemes időtöltést biztosít.

– Mlyen változásokra lehet figyelmes a fürdővendég?

– A városi strandon az elbontott, nem EU-szabványos játszótér helyére egy bébi játszópark új elemei kerülnek ki. Terveink szerint ez a játszótér a későbbiekben további elemekkel bővül. A nyolc éve üzembe helyezett és családos vendégek körében nagyon népszerű Balaton alakú medence átvizsgálását, gépészeti ellenőrzését elvégeztük. A Szigetfürdő korlátait megújítottuk és lefestettük. A Szigetfürdőre vezető híd javítását most végezzük. A két éve bevezetett értékmegőrző szolgáltatást a folyamatosan növekvő igények miatt tovább fejlesztjük. A főpénztár épületét megújítjuk úgy, hogy harmonizáljon a Balaton-part II. projekthez kapcsolódó fejlesztésekkel. A fejlesztési tervünkben a wi-fi beüzemelése is szerepel, de a sávszélességet érintő technikai problémák leküzdése egyelőre komoly kihívás. Az országos és városi célhoz illeszkedve még több szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítunk ki a strandok területén. A városi strand kiemelt helyszíne lesz a nemzetközi triatlonversenynek. Jövőre öbölátúszási versenyt akarunk indítani. Szeretnénk meghonosítani egy Gyenesdiással, Vonyarcvasheggyel, Balatonmáriafürdővel és Balatonberénnyel közös projektet.

– Miként alakul az éjszakai élet?

– Hétvégeken a strand egy része az ott működő és engedéllyel rendelkező vendéglátóegységek jóvoltából szórakozóhelyként működik. Nyáron még szerda esténként is a fiatalok veszik birtokba a teret. Továbbra is fontos célunk és feladatunk, hogy az egyes vendéglátóhelyeken történő szórakozáshoz minél biztonságosabb feltételeket tudjunk biztosítani az ott tartozódó vendégek számára. Ügyelni kívánunk a minél kisebb zajterhelésre. A rend szavatolására a polgárőrökön kívül a rendőrség is felügyel. A strandon szezonban folyamatos lesz a rendőri felvigyázás. A strand teljes nyitvatartási idejében három vízimentő is szolgálatot teljesít, és rajtuk kívül egy ügyeletes mentőtiszt is dolgozik. A víz minősége szinte állandóan kiváló, ezt igazolja, hogy a folyamatos minőségellenőrzés, és hatósági ellenőrzések az elmúlt évtizedben hiányosságot nem tártak fel, ezáltal probléma nem merült fel a működésben.

(forrás: Hévíz, Keszthely és Vidéke www.zalamedia.hu)