Újra látogatható a Festetics-kastély

2020. június 23. (kedd)

Összesen 2066-an látogatták meg a Helikon Kastélymúzeum kiállításait a nyitóhétvégén. A többi kulturális intézménnyel együtt március közepén kellett bezárnia kapuját a látogatók előtt Magyarország egyik leglátogatottabb kastélyának is, így nagy várakozás előzte meg az újranyitást. A hétvégén külön programokkal várták az érdeklődőket, többek között postakocsikázáson, hintókoncerten és városi történelmi sétán is részt vehettek a látogatók.

Ismét sorba állhattak a kasszáknál a látogatók a hétvégén. A veszélyhelyzet visszavonásával lehetőség van ugyanis ismét megtekinteni a kastély enteriőr kiállítását. A múzeum zárt tereiben azonban továbbra is kötelező a maszkviselet, csak így engedik be a munkatársak a látogatókat. Arra is figyelnek, hogy egyszerre ne legyenek túl sokan egy teremben. Sokan a veszélyhelyzet vége miatt érkeztek Keszthelyre vagy a környékre kikapcsolódni. Ez a három család is Veszprémből és Tata mellől utazott a városba.

„Gyerekkoromban sokszor voltam itt, illetve fiatalkoromban, de most már egy 5 éve biztos nem jártam erre, úgyhogy most hosszú idő után ez az első alkalom és nagyon tetszik továbbra is. Az egyik kedvenc kastélyom egyébként így a magyarországiak közül.” – mondta el Temesiné Kiss Marietta.

A nyitóhétvégén a borongós idő ellenére is számtalan kültéri programmal várták az érdeklődőket. Hintókoncertet is hallgathattak az északi szárny előtti téren a látogatók. E mellett pedig az érvényes belépőjeggyel rendelkezők kipróbálhatták a postakocsikázást is. Ez a lehetőség is nagy népszerűségnek örvendett, többen is kihasználták, hogy körbeutazhattak a kastélyparkban.

„Cserszegtomajban vagyunk wellnesselni a hétvégén és aztán gondoltuk, hogyha már éppen most nyitott ki, akkor meglátogatjuk a kastélyt, hiszen úgysem voltunk itt. És tényleg nagyon gyönyörű és a kocsikázás az jó lehetőséget biztosított, hogy gyorsan bejárjuk az egész birtokot. Ráadásul meg is tapasztalhattuk, hogy hogyan közlekedtek annak idején, úgyhogy jó élmény volt.” – osztotta meg Mészáros Bálint.

„Hát és most így, miután körbejártuk a lovaskocsival, most körbesétáljuk és elmegyünk egy-két kiállításra megnézni.” – tette hozzá Mészáros Ágnes.

A nyitóhétvégén 2066 látogató váltott jegyet a keszthelyi kastély kiállításaira. Ezek mellett az ingyenes programok is sokakat vonzottak. Az elmúlt két és fél hónapban nem tétlenkedtek a kastély dolgozói, számtalan újdonsággal készülnek a következőkben.

„Zajlott az élet itt a kulisszák mögött. Úgymond mindenki kihasználta most ezt a lehetőséget, hogy úgymond nyugodt körülmények között olyan feladatokat tudott ellátni, a műtárgyakat kezelni, karbantartani. Egy kicsit újítani a múzeumokban, tehát már így is mondom, hogy érdemes jönni a látogatóknak, aki a közelmúltban járt nálunk, őneki is, mert lesznek újdonságok minden múzeumunkban.” – ismertette Varga Zoltán múzeumi menedzser.

A hétvégén újraindultak a történelmi Helikoni városi séták is. Szombaton az egy Csendes fürdővárosi bűnös titkainak rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket Iski Szilvia.

Vasárnap Festetics II. Tasziló hercegi címéhez kapcsolódóan épültek fel a programok. A család legmagasabb rangra jutott tagja 1911. június 21-én kapta meg a hercegi címet. A Helikon Kastélymúzeum történésze ezúttal is sétára invitálta az érdeklődőket. A különböző állomások során érdekes történeteket, legendákat tudhattak meg a résztvevők a herceg életéből.

„Milyen kapcsolat fűzte össze Simon Böskét, a szépségkirálynőt a hercegi családdal. Ki volt Hippolyt, igaz-e, hogy a filmbeli Hippolyt az a mi Hippolytunk volt, aki a kastélyban itt szolgált, vagy éppen milyen történetek maradtak fent a hercegi unokákról. Igaz-e, hogy Festetics II. Tasziló nem járt soha a Kossuth Lajos utcában, hiszen Kossuth ugye egy Habsburg trónfosztó volt, Taszilót pedig igazán Habsburg párti főnemesként tartották számon.” – emelte ki Iski Szilvia történész-muzeológus.

A sétán megelevenedő történetek egyike sem található meg a történelemkönyvekben. Iski Szilvia ezeket korabeli újságcikkekből, a bűnügyeket régi fegyenc törzskönyvekből, bírósági tudósításokból kutatta fel. Ezen kívül számos visszaemlékezés is a rendelkezésére áll a történésznek. A szeles időjárás ellenére nagyon sokan csatlakoztak a programhoz, helybéliek és vendégek, fiatalok és idősek egyaránt érdeklődve hallgatták az egykori arisztokrácia életéről szóló történeteket.

Lendvai Bianka, Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7179-ujra-latogathato-a-festeticskastely