Vállalkozási ötletek eltérő gazdasági környezetben

2024. március 20. (szerda)
KesztHelyi identitás

Közös szakmai napot tartott a keszthelyi Közgazdasági Technikum és a marosvásárhelyi Transilvania Kereskedelmi Kollégium. A diákok online formában osztották meg egymással a hazai és romániai vállalkozási formákkal és adózási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Emellett ötleteket is adtak egy prosperáló vállalkozás működtetéséhez.

Több mint egy éves előkészítő munka előzte meg a szakmai napot. Az elmúlt hónapokban nem csak az iskola vezetése és a szakoktatók dolgoztak az együttműködésen, hanem a diákok is nagyon sokat készültek a prezentációkra. Az erdélyi iskola teljes mértékben román tanítási nyelvű, ezért angolul zajlottak az előadások. A fiatalok elmondták, a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy nem az anyanyelvükön számoltak be a tudásukról.

„Nagyon sok új információra tettünk szert, és remélem ők is így érzik ezt velünk kapcsolatban, és informatívak voltak a prezentációink. A tanulás az előadásra pedig még így is nehéz volt, hogy magyarul, szakmai iskolába járunk, és megtanultuk ezeket a kifejezéseket. Angolul sokkal nehezebb volt ezeket mondatba foglalni, és előadni nekik.” – mondta Simon Bulcsú, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum tanulója.

A két iskola közötti kapcsolat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumnak köszönhetően jött létre. A marosvásárhelyi intézménnyel ugyanis még tavaly kötött szerződést a vármegyeszékhelyen működő szervezet. A kooperáció célja a szakmai együttműködés, a jó gyakorlatok megismertetése, és hosszútávú szakmai kapcsolat kiépítése a tanárok és a diákok között.

„2023-ban kötötte meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és az erdélyi intézmény azt a megállapodást, amelynek célja egy szakmai együttműködés kialakítása. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója, Vizlendvai László úr segítségével jött létre a kapcsolat. Hosszas előkészítés után pedig létrejött a mai program, ez a konferencia, amelynek célja egy kicsit az ismerkedés, a tapasztalatszerzés, illetve a tanulói prezentációknak a bemutatása.” – tájékoztatott Páhi Sándorné Szalai Éva, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum igazgatója.

A pénzügy szakos tanulók mutatták be prezentációikat a marosvásárhelyieknek. Fontos kitétel volt, hogy ne csak a két ország vállalkozói struktúráját ismertessék meg egymással, hanem ötleteket is adjanak egy vállalkozás működtetéséhez. A fiatalok, pedagógusaikkal együtt nagyon sokat készültek a szakmai napra, hogy a lehető legjobb tudásuk szerint álljanak a társaik elé.

„A mai szakmai napunknak azt a címet adtuk, hogy Vállalkozási ötletek eltérő gazdasági környezetben, így az erdélyi diákok és a mi, saját, közgázos diákjaink is bemutatják a saját országuk választható vállalkozási formáit, az adózási környezetet, sőt, akár megvalósítható vállalkozási ötleteket is előadnak. Nagyon hasznos és tartalmas előadásokkal zajlik a program.” – emelte ki Ács Marianna, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum szakirányú oktatásért felelős igazgatóhelyettese.

Mindkét iskola vezetése bízik abban, hogy a most kialakított kapcsolat folytatódik a jövőben. A tervek között szerepel az is, hogy kölcsönösen meglátogatják egymást, így személyesen is lesz lehetőségük ismerkedni és tanulni egymástól.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek