Változó vendégkör és változó forgalom

2023. augusztus 2. (szerda)
A keszthelyi piacon változó vendégkör és változó forgalom tapasztalható. A nyári szezonban most főleg német, cseh, lengyel és szlovák turisták vásárolnak. Az árusok véleménye megoszlik, van aki elégedett a forgalommal, mások pedig jelentős csökkenést tapasztalnak az elmúlt évhez képest.

Leginkább német hangokat lehet hallani a keszthelyi piacon. Ha nincs igazi strandidő, még több turista érkezik.

A magyar piacok a legjobbak – vélekedik Ina Komjati és Claudia Breutmannez. A két német hölgy itt nyaralnak a családdal. Szerintük szép és barátságos ez a hely. Mézet és fűszerpaprikát vásároltak.

A zöldségrészlegen most a csemegekukoricának, a bogyós gyümölcsöknek és a baracknak van a legnagyobb keletje. Ángyánék minden nap árusítanak. Szerintük jó a forgalom.

„Mindig is volt potenciálja ennek a keszthelyinek. A nyár az egy turizmussal bővített vendégkör, elég széles spektrumban, minden irányból. Vannak csehek, németek főleg, de olaszokkal is gyakran lehet itt találkozni. A vásárlói igények ilyenkor azért extra nagyok” – mondta Ángyán József Attila.

A forgalom és az árusok álláspontja is változó. Szántnerné Merenics Valéria az elmúlt nyárhoz képest 30 százalékos bevételcsökkenést tapasztal. Szerinte elmaradtak a jól fizető vendégek: „Ajándékot nem nagyon vásárolnak, maguknak sem. Esetleg valami kis olcsó tárgyat. A jó és szép áru, aminek ára is van, nem annyira olcsó, egyszerűen szerintem nem tudja megvenni.”

Változott a külföldi és a magyar vendégek összetétele.  A nyugati turisták kevesebben vannak, az árusoknak ezt azzal magyarázzák a vendégek, hogy a magyar árak sok esetben felülmúlják az ottaniakat. A cseh, szlovák és lengyel turistákból viszont egyre több van.

Andri Krisztián kereskedő: „Nekem szerencsém van, elég sok a visszajáró vásárlóm és ezért talán azt mondhatom, hogy olyan nagy forgalomcsökkenést nem tapasztaltam, viszont azért érezhető mindenféleképpen az előző évekhez mérten.”

Keszthelyen minden héten szerdán és szombaton van piacnap. A kínálat igazodik a vásárlók igényeihez. Zöldséget, gyümölcsöt, füstült húst, sajtokat, mézet, pékárut, iparcikket és régiséget is kínálnak a vásárlóknak.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek