Változzon-e a közlekedési rend a Szalasztó utcában?

2014. augusztus 19. (kedd)

A keszthelyi belvárosban található Szalasztó utca forgalmi rendjének megváltoztatásáról nyújtott be helyi népszavazási kezdeményezést a Jobbik polgármester-jelöltje. A város polgármestere szerint egy esetleges változás több tízmillió forint plusz kiadást jelentene a városnak és számos problémát okozna.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Keszthely Város Önkormányzatának képviselő-testülete vizsgálja felül Keszthely város közlekedési koncepcióját, kiemelten a Szalasztó utca forgalmi rendjének kétirányúvá alakítására környezetvédelmi szempontok figyelembevételével?” – így szól a népszavazási kezdeményezésben megfogalmazott kérdés, melyet Selmeczy Zsuzsanna önkormányzati képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármester-jelöltje adott be a Helyi Választási Bizottsághoz. A jelölt a napokban megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy képviselő-testületi ülésen kezdeményezte a közlekedési koncepció felülvizsgálatát, mely kapcsán egy munkaértekezlet megtartására kapott ígéretet, konkrét időpontot azonban nem. Ezért nyújtotta be a népszavazási kezdeményezést.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere mindezekre reagálva sajtótájékoztatót tartott, melyen kiemelte:
– A nyári szünet utáni első képviselő-testületi ülést követően, szeptemberben munkaértekezletet tartunk a közlekedési koncepcióról. Amennyiben a helyi Választási Bizottság jóváhagyja a kezdeményezést, és sor kerül a népszavazásra, ez hétmillió forint kiadást jelent a városnak. A törvény által meghatározott határidőket figyelembe véve legkorábban 2015. március 8-án lehetne a népszavazást megtartani. Ha lesz népszavazás, és az érvényes és eredményes lesz, akkor jövő év szeptember 4-ig kell a képviselő-testületnek felülvizsgálni a koncepciót.

A polgármester hangsúlyozta: a népszavazással nem változik meg a közelekedés, az csupán arra kötelezi a testületet, hogy napirendre vegye, megtárgyalja és szavazzon arról, hogy módosítják-e a közlekedési rendet. A felülvizsgálat azonban népszavazás nélkül is meg fog történni, mivel képviselő-testület szeptember 11-én munkaértekezletet tart, mely alapján az új testület dönt majd a koncepcióról, így tulajdonképpen okafogyottá válik a hétmillió forintba kerülő népszavazás.

– Egy esetleges változtatás az egész város életére kihatna. Néhány éve, a Fő tér átalakítása miatt változott meg a keszthelyi közlekedési rend. A pályázati támogatásból valósítottuk meg az új közlekedési koncepciót, építettünk ki parkolóhelyeket, melyekre ötéves fenntartási időszakot írtak elő. Amennyiben a Szalasztó utca forgalma kétirányú lenne, az ottani, és a Georgikon utcában lévő parkolóhelyeket – összesen 56 férőhelyet – meg kellene szüntetni. Vállalhatnánk, hogy ugyanennyi számú új parkolóhelyet alakítunk ki, de erre nincsen megfelelő nagyságú terület a belváros közelében. Ezen a területen egyébként több hatóság ügyfélszolgálata is található, és a belvárosi kereskedőknek sem kedvezne, ha nem lennének parkolóhelyek a közelben. A Szalasztó utca forgalmi rendjének esetleges átalakítása pedig a város több utcájának közlekedésére is jelentős hatással lenne.

(a Zalai Hírlap cikke nyomán)