Várják a lakosság javaslatait a Balaton-part fejlesztése kapcsán

2021. január 28. (csütörtök)

Február 7-ig várják a lakosság ötleteit, javaslatait a Balaton-part fejlesztéséhez kapcsolódóan – hangzott el Nagy Bálint mai sajtótájékoztatóján. Keszthely polgármestere elmondta, a Magyar Művészeti Akadémia Építészeti Tagozatának pályaművei számos jó ötletet tartalmaznak, azonban fontos, hogy a keszthelyi lakosok javaslatai is helyet kapjanak a kivitelezés során.

Számos hasznos és megvalósítható ötletet tartalmaznak a Magyar Művészeti Akadémia Építészeti Tagozatának pályamunkái. A beérkezett 24 tervet elbírálta a bírálóbizottság, és bár úgy találták, hogy átütő megoldás nem született, így első díjat nem osztottak ki, összesen 10 pályaművet részesítettek elismerésben. A tervek között szerepel a Városi Strand bővítése, új parkolóhelyek kialakítása, a belváros és a Balaton-part összekapcsolása és új vasúti átjáró kialakítása is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy Bálint elmondta, nagy öröm, hogy a pályázók több szempontból is megvizsgálták a lehetőségeket és számos új ötlettel segítették elő a beruházás megvalósítását. Keszthely polgármestere hozzátette, fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak ötletek, semmire nem kötelezik az önkormányzatot. Felhívta a figyelmet arra, a megvalósításnál nagy jelentőséget kapnak a lakosság javaslatai is.

„Nagyon fontos, hogy ezt a projektet úgy készítsük össze, hogy szakmai javaslatok legyenek benne és legalább ilyen hangsúllyal essenek latba az itt élő emberek, tehát a keszthelyi embereknek a javaslatai, véleményei. A múlt héten indítottuk el azt a fórumot, ahol a keszthelyi emberek, az itt élő, itt dolgozó vállalkozók, civil szervezetek is meg tudják fogalmazni azokat a javaslatokat, észrevételeket és akár kritikákat is, amik hasznosak lehetnek a projekt szempontjából. Február 7-ig várjuk is és kérjük, hogy ezeket a javaslatokat tegyék meg.” – tájékoztatott Keszthely polgármestere.

Az önkormányzathoz már számos javaslat érkezett a kisebb ötletektől egészen a nagy, átfogó tervekig. A fejlesztendő terület a kutyás strandtól a Libás strandig terjed majd. Nagy Bálint kiemelte, a lakosságot rendszeresen szeretné tájékoztatni a beruházás folyamatairól. Elhangzott, a fejlesztés nem csak a nyári szezonra, hanem egész évre tervez. Keszthely főépítésze, Riedl Tamás elmondta, az ötletek összhangban vannak a város törekvéseivel és kiemelt figyelmet fordítanak az ökológiai egyensúly fenntartására, a zöldterületekre és a természet és az ember kapcsolatára. Emellett fontos figyelembe venni a part már kialakult képét is.

„A Balaton-part –nem most alakítjuk ki – már nagyon régóta kialakult. A tervezési terület mellett ott is van kettő műemlékvédett épület, aminek nagyon bízunk abban, hogy itt a tulajdonosváltás során annak is a felújítása, megújítása meg fog történni. Az ezekhez való illeszkedés mindenképpen fontos. Nagyon fontos maga a Balaton, a vízpartnak a látványának az el nem zárása magától az esetleg kialakítandó új sétánytól. Tehát, hogy ténylegesen – ahogy korábban elhangzott – az az új, de nem a belvárossal konkuráló városközpont az tényleg a Balaton-parton is érezze magát.” – tette hozzá a főépítész.

A projekt menedzsere Varga Gábor lesz, aki több mint 15 éve dolgozik különböző pályázatokon, európai uniós támogatásokon.

Az MMA pályamunkáiról készült összefoglalót és a díjazott pályaművekből készített virtuális tárlatot az akadémia honlapján láthatják az érdeklődők.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7771-varjak-a-lakossag-javaslatait-a-balatonpart-fejlesztese-kapcsan