Védekezzünk az influenza ellen!

2020. december 9. (szerda)

A korábbi évek tapasztalatai is azt igazolják, hogy az influenzajárvány általában októbertől március végéig tart. Szerencsére még nem kezdődött el hazánkban az influenza vírus okozta tömeges megbetegedés. A védőoltásra az idén, a COVID miatt sokkal többen jelentkeztek, mint korábban, s kevésnek bizonyult az oltóanyag is. A háziorvosok megnyugtatóan beszélnek a fél éves kor után adható oltóanyagról, amire még nem késő időpontot kérni. Nincs jelenleg készlethiány és az oltással sem késtünk még el.

Folyamatosan csengett a telefon a gyenesdiási háziorvosi rendelőben. A járvány miatt kialakult helyzetben az influenza elleni védőoltásra is időpontot kell kérni. Ebben az évben is 1,3 millió adag vakcinát gyártatott le a kormány, a háziorvosi praxisok a beteglétszámnak megfelelően igényeltek oltóanyagot, ami kevésnek bizonyult.

„Tényleg volt egy átmeneti hiány, amikor az elején mindenki nagy lelkesedéssel kérte az oltóanyagot, de aztán kicsit lecsendesedett az érdeklődés. A hiányt azt pótolták a Tisztiorvosi Szolgálat koordinálása alatt azokról a helyekről, ahol nem fogyott annyi oltóanyag, nem volt akkora érdeklődés, sikerült átcsoportosítani, vagy részben átcsoportosították azokra a helyekre, ahol nagyobb volt erre az igény. Még pillanatnyilag is százas nagyságrendben áll rendelkezésre influenza oltóanyag.”- adott tájékoztatást Dr.Vajda Gábor.

Vajda doktor azt mondja, mindkét fajta oltóanyagból van. A gyakoribb oltóanyag használatánál semmilyen tünetet nem észleltek. A négykomponensű oltóanyagból kellő mennyiség rendelkezésre áll, ami adható terheseknek, szoptatós kismamáknak, daganatos betegeknek és csecsemőknek is. Az oltást személyesen nem csak telefonon lehet a háziorvosnál igényelni. Az igény felmérést követően kéri az orvos az oltóanyagot a Tisztiorvosi Szolgálattól. Nagyon fontos tudni, hogy mindenki oltható, akinek nem ellenjavallt az oltás.Így akik lázas betegségben szenvednek, zajló kemoterápiában vesznek részt vagy, tojásfehérjére allergiások vagy bármiféle gyanú merül fel a COVID vírus fertőzésre, az nem kaphat védőoltást. A korábbi évek tapasztalata azt igazolja, hogy az influenza okozta tömeges megbetegedés tél vége felé kezdődik. Az orvosok bíznak abban, hogy nem lesz komoly influenza járvány.

„/ Nagyon jó az átoltottság most, az a közel 1,5 millió oltóanyag, amit eloltottunk azért az lefedi azokat a rétegeket ahol – idősotthonok, közintézmények sok helyen- szoros kontaktusban élnek az emberek egymással. Meg a veszélyeztetett csoportokat. Tehát idős beteg, tüdőbeteg, cukorbeteg embereket. Ha indul, akkor az januárban indul, de ilyenkor a koronavírus miatt hozott intézkedéseknek – a maszk, a fokozott higiénia, a nagy társasági összegyűléseknek a megtiltása, korlátozása- az az influenza terjedését is akadályozza. Viszont mégse adjunk esélyt. Mindenkinek javaslom, aki még nem tette és veszélyeztetett csoportba tartozik, főként vagy olyan munkahelyen dolgozik ahol sok emberrel érintkezik, oltassa be magát.”- mondta Vajda doktor.

A cseppfertőzéssel terjedő influenza ellen ne csak oltással védekezzünk. Tartsuk be a higiéniás szabályokat, gyakran szellőztessünk, fogyasszunk magas vitamintartalmú ételeket és ha a betegséghez hasonló tüneteket észlelünk, hívjuk fel háziorvosunkat és maradjunk otthon, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7652-vedekezzunk-az-influenza-ellen