Vers a peronon

2024. június 26. (szerda)

Folytatódik a vers a peronon! Nyár végéig magyar költők versei hallhatóak a vasútállomásokon és a Volánbusz egyes állomásain. A kortárs és klasszikus költeményeket kiváló művészek tolmácsolják az utazóközönség felé. Az irodalmi programsorozat 2019-ben indult.

Naponta csaknem ötven vonat érkezik a keszthelyi vasútállomásra. A nyári idegenforgalmi szezonban kiemelt az utasforgalom. Több ezer ember fordul meg az állomáson. Egy baráti kapcsolat segítette a balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület tagjának kezdeményezésére, hogy kellemesebb legyen a várakozás. Ismét magyar verseket hallgathat az utazóközönség a MÁV-VOLÁN egyes vonalain.

„2019-ben egy Kemény István kötetet vittem Mihály Péter barátomnak, aki Zalaegerszegen színész. Felkérték őt egy street art rendezvényre. Igazából egy előtte kihangosított fő téren elmondani a kortárs verset. S ez nekem annyira megtetszett,hogy az irodalmat visszük  az emberekhez és nem fordítva. Azon gondolkoztam, hogy szűkebb hazámba, Balatonalmádiban hol lehet megvalósítani. Nálunk ilyen klasszikus fő tér nincs,de nyáron tele vannak a strandok, úgyhogy a „Vers a parton”-nal kezdődött, majd később  a MÁV-val felvettem a kapcsolatot.”- adott tájékoztatást az ötletgazda,Czompó Gábor, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület elnöke.

A vers a peronon című irodalmi programsorozat sikeres. A helyszínek száma egyre bővül.  2024-ben a  MÁV-VOLÁN csoport 69 állomásán csendülnek fel magyar versek.”Elég pimasz a kezdeményezés. Itt végül is arról, van szó, ha az emberek nem nyitják ki  a verseskötetet- és nem nyitják ki –egyébként nem baj, enélkül tök jól fel lehet nőni,akkor nyomjuk bele az orrukat. Nem olyn nagy probléma. El tudják viselni. 40 másodperces versekről van szó. Egy perc húsz másodperces versekről van szó. Nem zavarja őket. Nem nagyon hiszem, hogy vannak ellenérzések. Elég pimasz a kezdeményezés. Itt végül is arról, van szó, ha az emberek nem nyitják ki a verseskötetet- és nem nyitják ki –egyébként nem baj, enélkül tök jól fel lehet nőni, akkor nyomjuk bele az orrukat. Nem olyan nagy probléma. El tudják viselni. 40 másodperces versekről van szó. Egy perc húsz másodperces versekről van szó. Nem zavarja őket. Nem nagyon hiszem, hogy vannak ellenérzések. Elég jó, így kell csinálni. Valójában nekünk költőknek lenne ez a dolgunk, hogy belenyomjuk az orrukat, de ha mi erre képtelenek vagyunk, akkor tök jó, hogy van egy ilyen.”- mondta el Szálinger Balázs József Attila-díjas költő.

Június 4-től augusztus 31-ig kiváló művészek előadásában, 33 magyar költő, 38 versét élvezheti az utazó közönség a MÁV-VOLÁN csoport hagyományos irodalmi programjában.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek