Vezessünk türelmesebben és óvatosabban télen!

2022. december 21. (szerda)

Télen még körültekintőbben kell vezetni – erre hívja fel a figyelmet a rendőrség. Ilyenkor megnő a balesetveszély a csúszós utak, a bepárásodott szélvédők vagy akár a vadak miatt is. Az egyenruhások arra kérik a közlekedőket, hogy legyenek türelmesebbek az utakon.

Karácsony előtt még inkább megnő a forgalom az utakon. Sokan indulnak el bevásárló körútra vagy rokonok, barátok látogatására. Azonban nem csak a nagy forgalom miatt nőhet meg a balesetveszély. A reggeli mínuszok miatt befagyott ablakok esetében sokan helytelenül csak kis helyen kaparják le a jeget, ezzel is kockáztathatják egy esetleges baleset bekövetkeztét. Az egyenruhások is azt ajánlják, hogy a lehető legnagyobb területet takarítsuk le a gépjárműveken. Fontos megjegyezni azt is, hogy az útburkolat is csúszós lehet, ezért a sebesség és a követési távolság helyes megválasztására is nagyobb figyelmet kell fordítani.

„A rendőrség tekintetében december 4-ével véget ért a Látni és látszani kampány. Ugyanakkor ezt is fokozottan ellenőrizzük a továbbiakban is, hiszen a napszakok lerövidülnek, hosszabbak a sötét időszakok, ez miatt egy világítóberendezés, ami nem megfelelően működik, az észlelése, a láthatósága teljesen megváltozik. Körültekintően ellenőrizzük akkor, amikor elindulunk. Persze előfordulhat, hogy menetközben ég ki a világítóberendezésünk, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez.” – figyelmeztet Kun Gábor közlekedésrendészeti osztályvezető.

Bár jellemzően a párzási időszakban jelennek meg nagyobb számmal a vadak az utakon, télen is számítani kell rájuk. A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük az akkumulátort, a hűtőfolyadékot, az ablakmosót és az ablaktörlő lapátokat. Ha hosszabb útra megyünk, lehetőség szerint tájékozódjunk az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról is.

Bár a nagy roham már lezajlott a gumiszervizeknél, még mindig akadnak olyanok, akik nem cseréltették le a nyári gumikat télire. Ezzel azonban jelentősen megnő a balesetveszély, hiszen a nyári guminak nincs olyan tapadása, mint az évszaknak megfelelő változatának. A téli gumikkal felszerelt autók fékútja egyes tesztek szerint akár 20%-kal is lehet nyári gumisokhoz képest egy csúszós, jeges úton. Közlekedjünk türelmesen, körültekintően és óvatosan, hogy mindenki biztonságban hazaérjen!

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9901-vezessunk-turelmesebben-es-ovatosabban-telen

Képek