Világbajnok vívók Keszthelyen

2023. október 11. (szerda)
KesztHelyi identitás
A magyar vívó válogatott bajnokai mutatkoztak be Keszthelyen. Az Egry József iskolában Koch Máté, Andrásfi Tibor és a kadett világbajnok Pelle Domonkos mesélt a diákoknak. A sportolók a Magyar Vívó Szövetség roadshowjának keretén érkeztek a városba, a programnak Keszthely volt az utolsó állomása.
Koch Máté világbajnok és Andrásfi Tibor válogatott párbajtőrvívóknak szurkolhattak a fiatalok. A gyerekeknek nagy élmény volt, hogy az eddig csak a tévé képernyőin látott vívók tusáját testközelből megismerhették. A sportolók ezzel a vívást népszerűsítették.

„Nagyon jól megtanítja az embereket, a gyerekeket küzdeni, életre nevelni, fegyelmezettséget ad. Azt a feszültséget, azt a túlmozgást le tudja vezetni esetleg az edzésen, a sikerélményt megtapasztalják, és nagyon jó sport. Szerintem az egyik legjobb sport a világon.” – mondta Koch Máté világbajnok párbajtörvívó.

Az Aranyos fiúk, aranyos lányok címet viselő roadshow célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a vívást mint sportot. Kevesen vannak ma hazánkban, akiknek nem cseng ismerősen Szilágyi Áron neve, a kiemelkedően sikeres vívó mellett azonban nagyon sok fiatal szerepel rendkívül eredményesen a világversenyeken.

„2022/23-as év szezonjában az U17-es – kadett korosztálynak hívjuk mi a vívásban, a junior, ami a 20 év alattiak, és a felnőtt korosztályban mindenhol csúcsokat döntöttünk, és a korosztályos Európa-bajnokságon, világbajnokságon soha nem látott éremmennyiséget sikerült felhalmozniuk a versenyzőknek. Teljesen új fegyvernemekben, tőrben is most már –  a párbajtőr és kard mellett – rendkívül eredményesek voltunk.” – emelte ki Boczkó Gábor, a Magyar vívó Szövetség szövetségi kapitánya.

Számos válogatott versenyző, illetve Európa- és világbajnok sportoló a Balaton Vívóklubban kezdte tanulmányait. A szakosztály több mint 20 éve működik Keszthelyen, és kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésre.

„Ez egyfajta toborzás is egyben. Lehetőséget ad a Balatoni Vívóklubunk a gyerekeknek, a közvetlen utánpótlásnak, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, hogy megismerkedjen a sportágunkkal, és tulajdonképpen nyitva áll a lehetőség az elhangzottak szerint is, hogy bárki elég magas szinten tudja művelni ezt a sportágat.” – emelte ki Borosné Eitner Kinga, a Balaton vívóklub elnöke.

Az eseményen Manninger Jenő, Keszthely polgármestere elmondta, a város mindig biztosítani fogja, hogy az aktív sportélet folytatódjon. A roadshown nem csak ajándékokat sorsoltak ki a gyerekek között, természetesen dedikáltathattak is kedvenceikkel.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek