Vince napján pincéztek

2023. január 23. (hétfő)

Vince napján ha csapadékos az idő vagy megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz – tartja a mondás. A térségbeli szőlősgazdák elégedettek voltak a tavalyi terméssel, boraikat szívesen kóstoltatták meg a Vince-napi bortúrákon. Reziben és Várvölgyön is tartottak rendezvényt a hétvégén.

Jókívánságokkal érkeztek a rezi szőlőshegybe a Vince-napi túrázók. A gazdák jó borokkal, forró teával és finom falatokkal várták a vendégeket. A Szalai családnál rajnai rizlinget, irsai olivért és egy cabernet saugvinon-t lehetett kóstolni.

„Mivel mi tagjai vagyunk az egyesületnek, a hagyományőrzést elsődlegesen, amit szeretünk megtartani. Szeretjük a boros ünnepeket ugye ebben az évben a borosoknak az első ünnepe, imádjuk ezeket a programokat, nem véletlenül lakunk Reziben.” – mondta el Szalai Zoltán szőlősgazda.

A térségi túrázók mellett az ország távolabbi részéről is érkeztek vendégek. Csoport jött a Békés vármegyei Tarhosról és Rezi testvértelepüléséről, Lukácsházáról is. A Vas vármegyei községgel már 12 éves a kapcsolat.

„Úgymond mindig hazajövök, most sikerült úgy intézni a mai napot, hogy itt lehetek, igaz, hogy vezető beosztásban, tehát gépjárművel érkeztünk, két mikrobusszal, az egyiknek én vagyok a sofőrje. De itt mindig nagyon barátian fogadnak és tényleg barátainknak tekintjük az itteni rezi állampolgárokat.” – osztotta meg Virág János Lukácsháza polgármestere.

Várvölgyön is megtartották a Vince-napi pincetúrát, a havazás és a szél sem tántorította el a résztvevőket. A szervezők örömmel fogadják, hogy minden évben van régi és új pince is, amit meglátogathatnak. A Szi Miklós család is várta már, hogy vendégül láthassák az érkezőket.

„Örülök neki. szépen fogyasztgatnak is, kóstolgatják a jó kis bort, ízlik úgy látom mindenkinek. Van fehér, vegyes boraim vannak. Végül is cuveének lehet nevezni a fehéret is meg a vöröset is.” – fogalmazott Szi Miklós Gergely szőlősgazda.

A hetedik éve rendezett menetre több mint 110-en regisztráltak, ez is mutatja, hogy igény van a hasonló rendezvényekre. Ezeknek nagy szerepük van a közösségformálásban. A településen hagyomány, hogy minden évben másik útvonalon látogatják meg a pincéket a Várvölgy körüli négy szőlődűlő mentén.

„Annyi változás van most is például, hogy van új belépő, tehát aki jelentkezett, hogy szeretné ő is megmutatni a pincéjét, a borát és méltán lehet büszke rá, mert nagyon jó borokat és pálinkákat kóstolunk és nagy szeretettel láttak minket vendégül.” – ismertette Barcza Balázs Várvölgy polgármestere.

A néphagyomány szerint, ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince. A vasárnapi időjárás ennek megfelelően alakult, így bízhatnak abban a szőlősgazdák, hogy 2023-ban is jó minőségű és megfelelő mennyiségű bort tudnak készíteni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9980-vince-napjan-pinceztek

Képek