Visszaesett a vásárlási kedv a piacon

2021. március 18. (csütörtök)

A megszokotthoz képest jelentősen kevesebben vásárolnak a keszthelyi piacon. A lecsökkent forgalom oka valószínűleg egyrészt a turisták elmaradása, másrészt viszont a járvány okozta fenyegetettség miatt is kevesebben mozdulnak ki. A piacon már megjelentek a primőr zöldségek, hétről hétre egyre több friss, tavaszi áruval lehet találkozni a standoknál, de a kiskertekbe ültethető virágokat is megvásárolhatják már az érdeklődők.

Szerdán reggel alig lehetett vásárlóval találkozni a keszthelyi piacon. Bár az árusoknál már megtalálhatók a primőr zöldségek – saláta, és retek is van sokaknál – az elmúlt hetekben jelentősen visszaesett a piacra járók száma. A megszokotthoz képest az árusok is később érkeznek és korábban pakolnak össze, ugyanis azt mondják, annyira kevés az ember, hogy nincs értelme sokáig maradni. Vannak azonban olyanok, akik továbbra is ragaszkodnak a helyi piachoz.

„Hatvan éve már ide járok, és nekem ez egy kedvenc helyem. Itt mindenki ismerős, és őstermelők vannak, és ezeknél szeretek vásárolni.” – mondta egy vásárló, Fejes Lajosné.

A piacon már megjelent a medvehagyma is, ez is keresett portéka ilyenkor. Emellett számos egynyári és évelő virágot is vásárolhatnak azok, akik már elkezdik a tavaszi ültetéseket. A járványhelyzet miatt természetesen kötelező a maszkviselés, az árusok pedig felhívják a figyelmet arra, hogy a vásárlók lehetőség szerint ne fogják meg kézzel a termékeket, kérjék az eladók segítségét. A piacon mindig friss termékekkel találkoznak a vevők, sokan ezért szeretnek ide járni.

„Meg vagyok elégedve az árukkal. Jó minőség, meg elérhető áron, nem a túl drága.” – tette hozzá egy másik vásárló, Nagyné Mária.

A keszthelyi piacon áruló termelők többsége évek vagy akár évtizedek óta várja itt a vásárlókat. Nyáron jóval nagyobb forgalmat bonyolítanak, hiszen a Keszthelyen vagy környéken nyaralók is előszeretettel vásárolnak a piacon. A koronavírus-járvány kitörése után azonban elmaradtak a vendégek, és az utóbbi hónapokban a helyi vásárlók száma is jelentősen csökkent. Az eladók azt mondják, még soha nem voltak ennyire kevesen a piacon.

„Most külföldi vendégekre nem számíthatunk. Azért Keszthely is hozzátartozik a Balaton vonzáskörzetéhez, nyilván, hogy sok turista nincs, ők kiestek a forgalomból. A belföldiek vásárolnak azért. Most kecskesajtot árulok, de nyilván, hogy ez elég kurrens cikk ahhoz, hogy ebből olyan sokat vásároljanak, de nyilván ez, hogy a COVID nagyon visszaszorította a vásárlókedvet, meg talán a bezártság is.” – emelte ki egy árus, Szentmiklósi Erzsébet.

Az eladók azt mondják, a piac nem csak a friss termékek lelőhelye volt, hanem egyfajta közösségi térként is funkcionált. Sok ismerős találkozott itt, beszélgettek, közösen vásároltak. Most ezek a találkozások is ritkultak vagy sok esetben meg is szűntek. Az árusok azt mondják, régi törzsvásárlók maradtak el, de új is kevés érkezik.

„Sajnos észrevenni, hogy az ismert arcok közül is nagyon sokan eltűntek. Nagyon észrevenni az idegenforgalom hiányát, hogy nincsenek szállodák, vendéglátás. Azért érezhetően visszaesett a forgalom mindenhol. Évek óta egyre kevésbé jönnek sajnos az emberek. Most ez a bezártság is, nem tudom, hogy mennyire befolyásolja az embereket, de azért érezhető, hogy nem mernek annyira kimozdulni.” – tájékoztatott egy másik árus, Lamberger Dabosi Rita.

A keszthelyi piac árusai minden szerdán és szombaton várják a vásárlókat. Hétről hétre egyre több tavaszi zöldséggel lehet találkozni a standoknál, bár a termelők azt mondják, az elmúlt hetekben tapasztalható szárazság és a még mindig jellemző éjszakai fagyok késleltetik a növények növekedését.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7897-visszaesett-a-vasarlasi-kedv-a-piacon