Vitorlás nyílt nap volt Keszthelyen

2023. június 8. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

A GoBoating elnevezésű országos program célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek a vitorlázással és kedvet kapjanak hozzá. A Magyar Vitorlás Szövetség szándéka, hogy széles tömegbázis alakuljon ki, s így támogassák az utánpótlás-nevelést. Országszerte várták a gyerekeket, köztük a Keszthelyi Túravitorlás Clubnál.

Mentőmellényt fel, irány a fedélzet! A Csány-Szendrey iskola diákjaival bontottak vitorlát a Keszthelyi Túravitorlás Club tagjai. Csörlőzhettek, vitorlát mozgathattak és kormányozhattak is a gyermekek. Többeknek ez volt az első alkalom, hogy a Balatonon vitorlázhattak.

„Nagyon örömteli kikapcsolódás és szerintem nagyon jó sport a vitorlázás. – Szerintem azért jó a vitorlázás, mert egyrészt nekem, ha vízen vagyok, nyugalmat ad, nekem is egy örömteli érzés” – nyilatkozta Kovács Benedek és Kámán Gergő. 

A GoBoating nap célja, hogy minél több iskoláskorú gyermek, szervezett körülmények között kerülhessen közvetlen kapcsolatba a vitorlázással. A Keszthelyi Túravitorlás Club 30-40 jelentkezőre számított, ehhez képest 120 diákot fogadtak a kikötőjükben.

A víz mellett a szárazföldön is játékos feladatok voltak. Csomókötésekkel, hajófelszerelésekkel ismerkedtek a fiatalok.

Ügyességi feladat is várt rájuk. Az összhang és a csapatmunka a fedélzeten is nélkülözhetetlen. A GoBoating lényegében egy kaput jelent ahhoz, hogy a diákok megismerhessék, megkedvelhessék a vitorlázását. Az érdeklődők továbbléphetnek a Vitorlás Suli programba, illetve tagként társulhatnak valamelyik klubhoz. Keszthelyen erre több lehetőség van. Tavaly csatlakozott a Keszthelyi Túravitorlás Club a Magyar Vitorlás Szövetséghez, idén pedig már nyílt napra várták a fiatalokat.

„Mindig meglepetés, mert azt hiszi az ember, hogy az itt élőknek természetes ez a közeg és ismerik és használják, és nem. Mindig van új gyerek, aki ritkán jut le a Balatonhoz és mindig van egyre több és egyre több gyerek, aki élvezi azt, hogy kipróbálhatja a vitorlázást. Ez a cél” – fogalmazott a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke, Gárdos Péter. 

Az idei esztendőben 8 vitorlás iskola csatlakozott a nyílt naphoz, így nem csupán a Balatonon, hanem a Velencei-tónál és a budapesti Kopaszi-gáton is megismerkedhettek az élménnyel a környékbeli tanulók.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10427-vitorlas-nyilt-nap-volt-keszthelyen

Képek