Víz világnap

2018. március 26. (hétfő)

Víz világnap – a megoldást maga a természet kínálja
“Könnyen enyhíthetjük az áradások, aszályok és a vízszennyezés okozta károkat a Földön: a megoldást maga a természet kínálja” – ennek a mottónak a jegyében tartottak ünnepi előadóülést Keszthelyen. A Víz Világnapja alkalmából tanácskoztak ma a vízügyi szakemberek. Március 22-ét az ENSZ 1993-ban jelölte ki a Víz Világnapjaként.
A világnap célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Tennivaló bőven van: a statisztikák szerint vizeink 80 %-a szennyezett. Ennek eloszlása országonként változó: hazánkban a legtöbb folyó és tó megfelelő minőségű. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés.

A Pannon Egyetem Georgikon Karán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal karöltve ünnepi előadóülést szerveztek a jeles nap alkalmából. A Kis-Balaton közelsége kapcsán leszögezhető: a természetvédelmi terület múltjának és jelenének kiemelt szerepe van a Balaton tápanyag terhelésének csökkentésében – erről tartott előadást Lovász Zsófia, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Keszthelyi Üzemmérnökség munkatársa.

Az áradások, aszályok és a vízszennyezés okozta károkra a megoldást maga a természet kínálja – ennek tükrében vitatták meg a szakemberek a vízkészletünk kezelésével kapcsolatos tennivalókat. Bemutatták azt is, milyen műszaki megoldásokkal, milyen feladatok végrehajtásával védik a vizet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén.

Az idei Víz Világnap nemzetközi szlogene a „Védd természetesen!”. A környezeti károk és a klímaváltozás vízzel kapcsolatos krízisekhez vezetnek világszerte. A statisztikák szerint ezer katasztrófából kilencszázat a víz okoz. Ennek megelőzése érdekében új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/8636/viz-vilagnap-a-megoldast-maga-a-termeszet-kinalja/

Vigyázzunk rá idén is! – ez volt fő üzenete a Nők a Balatonért Egyesület tagjainak a víz világnapján. A jeles napon idén húsz településen, Balatonkenesétől Siófokon át Keszthelyig változatos programokkal ünnepelt a NABE. Keszthelyen forrásvizet lehetett kóstolni, óvodások léptek fel és Tüsy bohóc is szórakoztatta a jelenlevőket.
Csak természetes anyagokból, házilag készített fűzkoszorúval tisztelték meg a magyar tengert. A Nők a Balatonért Egyesület a hagyományokhoz híven ünnepelte így az idei Víz Világnapot.

Vetőné Zeke Erzsébet, vezető, NABE Keszthely és Vidéke Csoport: „Minden évben azzal a céllal húsz helyen, körbe a Balaton mellett, hogy felhívjuk a mi kedves tavunkra, a Balatonra a figyelmet és ezen belül is a vízre. Hogy hogyan tartsuk tisztán, hogyan vigyázzunk rá, hogyan takarékoskodjunk. Ezzel kapcsolatban most megjelent egy új kiadványunk a vízkímélő háztartás, hogy a konyhába hogyan spóroljunk a vízzel.”

A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, hazánk egyik legnagyobb természeti kincse. Jelenleg jóval a szabályozási maximum feletti, 132 centiméteres az átlagos vízállás a tavon. A NABE tagjai is remélik, hogy az időjárás és a Sió-zsilipen történő vízleeresztés hamarosan megteszi hatását és a szezonra megfelelő lesz a vízállás. A hűvösebb vasárnapdélután ellenére is sokan sétáltak a keszthelyi partszakaszon és vettek részt az ünnepségen.

Kékkúti, Szent György-hegyi forrásvizeket és keszthelyi csapvizet is lehetett kóstolni a rendezvényen. A NABE arra is fel kívánt hívni a figyelmet, hogy a Keszthely környékén élők nagyon szerencsés helyzetben vannak, hiszen a csapból folyó nyirádi karsztvíz kiváló minőségű.

Saját versét mondta el a NABE tagja, Bajzik Lajosné az ünnepségen. A vers mellett a Tapolcai úti Tagóvoda apróságai is felléptek tavaszváró műsorukkal. A családiasra szervezett napon Tüsy bohóc is vidám pillanatokat varázsolt az érdeklődőknek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8643/vigyazzunk-ra-iden-is/