Zajlik a közterületek karbantartása

2023. május 22. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Folyamatosak a kaszálások, és folytatódik a faültetési program is Keszthelyen. Erről tájékoztatta a sajtót a város vezetése. Az elmúlt hetekben befejeződtek a tavaszi és elkezdődtek a nyári munkálatok a településen. A VÜZ Kft. tavaly több új fűnyíró gépet is beszerzett, így hatékonyabban folyik a munka.

A város legtöbb pontján az idén már negyedik alkalommal nyírják a füvet a VÜZ Kft. munkatársai. A frekventált területeken, mint a belváros vagy a Balaton-part, az idén már hatodszor került sor a kaszálásra. Az enyhe tél és a sok csapadék miatt már március közepén vágni kellett a füvet, azóta is folyamatosan dolgoznak Keszthely több pontján. A munkálatokat önjáró fűnyírók és padkakaszák is segítik. Emellett ettől a héttől túlórára is kötelezik a VÜZ dolgozóit.

„Jól szervezzük a munkát, csapadékos tavasz volt, csapadékos május. Most kirobban a meleg, szinte naponta fogjuk látni, ahogy a fűszálak 10 centit nőnek. Törekszünk arra, hogy mindenhol az egész városban általános szép képet érjünk el és mutassunk. Az elmúlt évben felszerelkeztünk gépekkel, nagy teljesítményű, jó gépeket vásároltunk, amivel könnyebb lesz az elhanyagolt területek, illetve a szép gyepterületek kaszálása is.” – tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Keszthelyen kiemelt fontosságú a faültetés. Az elmúlt egy évben a VÜZ Kft. 196 csemetét ültetett el városszerte. Emellett több projektben is sikerült 110 facsemetét vásárolni, ezek a Zeppelin téren és az Erzsébet-ligetben, a Fő téren és a Várkertben kaptak helyet. A sétálóutcában 35 fa ültetőgödre újult meg. A tavalyi fakidőlések után soron kívül vizsgáltatták át a fákat a Helikon parkban és a strandokon, és a baleset- és életveszélyes növényeket eltávolíttatták.

„Bizonyos fokig felelőtlenség, mikor egyesek a fakivágásokat támadják. Azt látni kell, és tapasztaltuk az elmúlt egy évben is, hogy bizony vannak olyan fák, amelyek életveszélyesek. Láthattuk, hogy ezek ki is dőlnek, és sokszor csak a szerencsén múlt, hogy nem okoztak komolyabb sérüléseket. Ezeket kötelességünk eltávolítani. Ez történik most tulajdonképpen a Helikon parkban, ez történt a strandokon is.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A sajtótájékoztatón elhangzott, uniós forrásból átfogó zöldterület értékelést és fakatasztert készítenek az egész városra vonatkozóan. Manninger Jenő elmondta, polgármesterként kezdeményezte több összefüggő fasor kialakítását, hiszen – mint fogalmazott – ez hagyomány Keszthelyen. Ennek megfelelően a Tapolcai, a Hévízi és a Csapás úton hoznának létre ilyen fasorokat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10370-zajlik-a-kozteruletek-karbantartasa

Képek